ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ: ΜΑΥΡΑ ΜΑΣ ΜΟΙΡΟΛΟΓΙΑ…

Με τις αντιθέσεις στο εσωτερικό να βάζουν τη «σφραγίδα τους στις εργασίες και να δημιουργούν «εντάσεις», ολοκληρώθηκε μετά από ένα πολύωρο παζάρι η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην «άλλη όψη» των στρατιωτικών σχεδιασμών και των πολεμικών προετοιμασιών που απασχόλησαν την πρώτη μέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την δεύτερη μέρα οι «27» ασχολήθηκαν με την προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών για την «απεξάρτηση» από τη Ρωσία και την επιτάχυνση του περιβόητου «Πράσινου New Deal» που πολλαπλασιάζει την ενεργειακή φτώχεια και τους ανταγωνισμούς.

Τα «μέτωπα» που σχηματίστηκαν ήταν πολλά, ανάλογα με το ενεργειακό μείγμα που χρησιμοποιεί κάθε κράτος, τον βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, κ.α.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία κατάφεραν να λάβουν ειδική άδεια να εξαιρούνται από τη σύνδεση των τιμών της ενέργειας. «Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση για την Ιβηρική χερσόνησο», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υποστηρίζοντας πως αυτό είναι εφικτό επειδή αυτές οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της ΕΕ.

Η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και το Βέλγιο τάχθηκαν υπέρ της επιβολής πλαφόν στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου και της αποσύνδεσης των τιμών φυσικού αερίου από τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Ωστόσο, χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτάχθηκαν στις παρεμβάσεις στις αγορές, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι έτσι θα υπονομευτούν οι επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στις οποίες δικά τους μονοπώλια έχουν προβάδισμα.

Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκοί «δορυφόροι» τους πίεσαν για την ακόμα γρηγορότερη απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντικατάστασή του με το αμερικανικό LNG.

Κατόπιν όλων αυτών, με βάση τα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου, αποφασίστηκε η «εθελοντική κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου». Σημειωτέον ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, το αρχικό κείμενο τροποποιήθηκε και έγινε αναφορά σε «εθελοντικό» καθεστώς, μετά από παρέμβαση της Γερμανίας, ενδεικτικό κι αυτό των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ.

Βάση των συμπερασμάτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα πακέτο προτάσεων το Μάη. Μεταξύ των «εργαλείων» που θα εξετάσει είναι και αυτό της επιβολής πλαφόν στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου. Όμως, μέχρι την παρουσίαση των προτάσεων υπάρχει πολύς δρόμος και σίγουρα θα ενταθεί το παζάρι. Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της Συνόδου, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους. Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Στο όνομα της μείωσης της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν (συμμετείχε στην Σύνοδο) και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσαν πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση με επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου έως το τέλος του 2022, εξασφαλίζοντας νέα υπερκέρδη για τους αμερικανικούς μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας.

«Χαράς ευαγγέλια» και για τους Έλληνες εφοπλιστές, που θα επωφεληθούν από αυτή τη συμφωνία, τόσο ως μεταφορείς όσο και ως βασικοί μέτοχοι των πλατφορμών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης. Οι δε πανάκριβες τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου θα εντείνουν την ενεργειακή φτώχεια, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» που είχε εκτινάξει τις τιμές του ηλεκτρικού ρευματος μήνες πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν ακόμη τη δημιουργία ομάδας εργασίας (Task Force) που θα έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, αντικείμενο της θα είναι η αντιμετώπιση των αναγκών της ΕΕ σε σχέση με την ενεργειακή ασφάλεια, και η επίσπευση της «πράσινης μετάβασης». Η Task Force θα προεδρεύεται από έναν εκπρόσωπο από τον Λευκό Οίκο και έναν εκπρόσωπο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Μπροστάρης» η ελληνική κυβέρνηση στους επικίνδυνους σχεδιασμούς…

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, δήλωσε πως την πρώτη μέρα της Συνόδου «είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώσαμε την επιμονή μας να βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι των κυρώσεων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως κάποιες χώρες, και μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις κυρώσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους».

Ανακοίνωσε δε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, τον προσκάλεσε να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. «Αποφασίσαμε επίσης μαζί με άλλες χώρες και ειδικά την Γαλλία να οργανώσουμε ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία δυστυχώς βάλλει χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Μακάρι η Ρωσία να αντιληφθεί πως αυτή η πρακτική την απομονώνει», πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε να δηλώσει πως άκουσε «με μεγάλη χαρά» τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου, με πρώτες και καλύτερες τις ΗΠΑ. 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης πανηγύρισε επειδή ανάμεσα στις προτάσεις που θα εξετάσει η Κομισιόν περιλαμβάνεται το πλαφόν στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου, ωστόσο, παραδέχθηκε ότι «θα είναι μία σταδιακή διαδικασία για να υπάρξει μία ευρωπαϊκή απάντηση στο ζήτημα των τιμών της ενέργειας». 

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies