ΔιεθνήΕιδησούλες

Ρωσία: Η ΕΕ δεν μπορεί να αντικαταστήσει το ρωσικό αέριο στο σύνολο του

Η απόρριψη του ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου θα οδηγήσει σε κολοσσιαίες συνέπειες για τις οικονομίες της Ευρώπης και του κόσμου, ανέφερε την Παρασκευή ο Ντμίτρι Μπιριχέφσκι, Διευθυντής του Τμήματος Οικονομικής Συνεργασίας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. 

«Το να αρνούνται ή όχι είναι δική τους δουλειά, αλλά, φυσικά, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία, και ως εκ τούτου, για την παγκόσμια οικονομία, επειδή οι τιμές θα ανέβουν όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο» ανέφερε σύμφωνα με το RIA Novosti. 

Είπε ότι η Ευρώπη εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Ακόμη και αν οι δυτικές χώρες καταφέρουν να βρουν άλλους προμηθευτές ή να στραφούν σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα μπορούν να αντικαταστήσουν το πολύ το 80% των ενεργειακών πόρων, είναι η εκτίμηση που σημείωσε. 

Ανέφερε ακόμα πως αν οι δυτικές χώρες αρνηθούν να αγοράσουν φυσικό αέριο σε ρούβλια, τότε αυτό θα μετατραπεί σε κρίση μη πληρωμών. Ως αποτέλεσμα, όλα αυτά θα οδηγήσουν σε μια σειρά από χρεοκοπίες σε παγκόσμιο επίπεδο. 

“Η προβλεπόμενη απροθυμία των ξένων αντισυμβαλλομένων να δεχτούν ρωσικές πληρωμές σε ρούβλια μπορεί να οδηγήσει σε μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα εξαπλωθεί σε άλλους τύπους υποχρεώσεων. Μεταξύ των συνεπειών είναι ο αποκλεισμός συναλλαγών, το πάγωμα των εξασφαλίσεων, τα περιουσιακά στοιχεία και το κλείσιμο των πιστωτικών γραμμών. Οι δανειστές θα αναγκαστούν να διαγράψουν δάνεια σε Ρώσους κατοίκους ως μη εξυπηρετούμενα. Ως αποτέλεσμα, μια κρίση μη πληρωμής, συνοδευόμενη από μια σειρά χρεοκοπιών”, είπε.

Νωρίτερα, ο Igor Ananskikh, πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Κρατικής Δούμας, δήλωσε ότι η Ρωσία  δεν πρόκειται να υποχωρήσει από την απόφασή της, επομένως η ΕΕ θα πρέπει να πληρώσει για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια. Έκανε μια τέτοια δήλωση αφότου η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι η πληρωμή για το φυσικό αέριο σε ρωσικά ρούβλια είναι απαράδεκτη, καθώς είναι μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων. Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρακάμψει τους περιορισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν  ανακοίνωσε  τη μετάβαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να πληρώσει για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες σε ρούβλια στις 23 Μαρτίου. 

Αμέσως μετά, το κόστος των  μπλε καυσίμων στην Ευρώπη αυξήθηκε κατακόρυφα . Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Daily Express, στο Ηνωμένο Βασίλειο,  οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί  κατά 18%.

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies