ΕιδησούλεςΠολιτική

Σφοδρές μάχες στη Μαριούπολη – Σχεδιάζεται εκκένωση ομογενών και Ελλήνων διπλωματών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται μάχες και ρωσικοί βομβαρδισμοί στην Μαριούπολη, με τον Ρωσικό στρατό να, έχει αποκλείσει την πόλη τόσο από την ξηρά, όσο και από τη θάλασσα του Αζόφ, αφήνοντας ελεύθερους δύο δρόμους διαφυγής για τον άμαχο πληθυσμό, στον οποίο έδωσε διορία έως αύριο να αποχωρήσει με κάθε μέσο.

«Η Ρωσία έχει πετύχει μεγάλη πρόοδο στα ανατολικά και έχουν μεγαλύτερες επιτυχίες στην περιοχή», τόνισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε: «Είναι πολύ κοντά στη Μαριούπολη και πλέον μπορούν να πλήξουν την πόλη και με πυραύλους. Δεν έχουμε καταγράψει όλη τη δραστηριότητα των Ρώσων, αλλά πιστεύουμε ότι ακόμα δεν έχουν εισέλθει στην πόλη».

Την ίδια ώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ουκρανικός στρατός δεν έχει πλέον πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο «Tass». Τα ρωσικά στρατεύματα και οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία ένωσαν τις δυνάμεις τους την Τρίτη στις ακτές της Αζοφικής Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαιώνουν την κατάληψη της Μελιτόπολης και του Μπερντιάνσκ από τους Ρώσους, καθώς και περιοχών σε απόσταση αρκετά μεγάλη από τις ακτές της Θάλασσας του Αζόφ.

Σε αυτό το κλίμα, διοργανώνεται επιχείρηση διαφυγής ομογενών. Η εκκένωση μέρους προσωπικού του Γενικού Προξενείου στην Μαριούπολη, με ταυτόχρονη επιχείρηση διαφυγής των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την εμπόλεμη ζώνη, αποφασίστηκε για την Τετάρτη 2 Μάρτη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Παρόλα αυτά ο επικεφαλής των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, είπε ότι οι νεοναζιστικές δυνάμεις του Τάγματος του Αζόφ, εμποδίζουν την δημιουργία των δρόμων διαφυγής, ενώ χρησιμοποιούν ως ασπίδα τον άμαχο πληθυσμό για να επιτεθούν στις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Πουσίλιν ισχυρίστηκε ότι 32 οικισμοί της επαρχίας του Ντονέτσκ έχουν «απελευθερωθεί».

Παράλληλα τέσσερις άμαχοι φαίνεται ότι σκοτώθηκαν χθες Τρίτη όταν χτυπήθηκαν σπίτια στην ουκρανική πόλη Ζιτόμιρ στα βορειοδυτικά από ρωσικό πύραυλο Κρουζ που κατά τα φαινόμενα είχε στόχο παρακείμενη αεροπορική βάση, η οποία καταστράφηκε από ρωσικούς πυραύλους.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, πήραν φωτιά σπίτια κοντά στη βάση της 95ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του ουκρανικού στρατού στη Ζιτόμιρ, 120 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί οι θάνατοι τεσσάρων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.

(Με πληροφορίες από: «Tass», «Ukrinform»)

Σχετικές αναρτήσεις

Την Μεσσήνη θα επισκεφτεί ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

ΔΗΛΩΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies