ΔιεθνήΕιδησούλες

Τα Παπούτσια στις Όχθες του Δούναβη !

Ένα από τα πιο συγκλονιστικά μνημεία της Βουδαπέστης, είναι το Μνημείο για τους 550.000 Ούγγρους, κυρίως Εβραίους που έχασαν τη ζωή τους το 1944 – 1945, χιλιάδες από αυτούς πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη του Δούναβη, από συμπατριώτες τους συνεργάτες των Ναζί. Πριν τους εκτελέσουν, τους ανάγκαζαν να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν επάνω τους, τα παπούτσια τους. Οι Ναζί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους, τους υποχρέωναν να σταθούν γυμνοί στην όχθη του Δούναβη με το πρόσωπο στραμμένο προς το ποτάμι, στη συνέχεια τους πυροβολούσαν από πίσω, κι εκείνοι έπεφταν και χάνονταν στο ποτάμι.

Το μνημείο αποτελείτε από 40 μπρούντζινα ζεύγη παπουτσιών γυναικεία, αντρικά, παιδικά υπενθυμίζοντας την κτηνωδία των ναζιστών, τα εγκλήματα φασισμού. Είναι μια διαδρομή με αδειανά ζεύγη υποδημάτων, πάνω στις πλάκες του πεζοδρομίου, σαν τα τελευταία βήματα μιας χορογραφίας που οδηγούσε στην εξόντωση.

Σε απόσταση αναπνοής είναι το νεογοτθικού ρυθμού Κοινοβούλιο, το αρχιτεκτονικό διαμάντι της πόλης. Εκεί ψηφίστηκαν οι πρώτοι ρατσιστικοί νόμοι εναντίον των Εβραίων, από τους Ούγγρους συνεργάτες των Γερμανών, το 1938.

Εκεί, το 2012 ο Μάρτον Γκιονγκιόζι, αντιπρόεδρος του νεοναζιστικού Τζόμπικ, τρίτο σε αριθμό εκλεγμένων βουλευτών με ποσοστό 15%, ζήτησε να καταγραφούν όλοι οι εβραϊκής καταγωγής πολίτες στις επιχειρήσεις και τα πολιτικά κόμματα, για λόγους εθνικής ασφαλείας…. και ο ναζισμός …συνεχίζεται…


Το μνημείο δημιουργήθηκε από τον σκηνοθέτη Can Togay και τον γλύπτη Gyula Pauer.

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies