ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΤΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Εκδήλωση σήμερα, για την αποκατάσταση του μνημείου των εκτελεσθέντων στην Τρίπολη

Σήμερα, Κυριακή 3 Οκτώβρη στις 11 π.μ., η ΤΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση στον Άγιο Θανάση, για την αποκατάσταση του μνημείου που είχε ανεγερθεί προς τιμήν των εκτελεσμένων αγωνιστών από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης την περίοδο 1947-1949, με ευθύνη της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας το 2015, και πριν από 2 χρόνια βεβηλώθηκε από θρασύδειλα φασιστοειδή.

 

Θα μιλήσει ο Αριστείδης Δαμαλάς, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

 

«Όπως είχαμε δηλώσει την επομένη της βεβήλωσης», τονίζει η ΤΕ, «και ήταν και απαίτηση αγωνιστών και απογόνων το αποκαταστήσαμε ακόμα καλύτερο».

 

«Το Μνημείο και ο χώρος όπου βρίσκεται», αναφέρει, «αποτελούν σύμβολο της Αντίστασης, συγκροτούν έναν ιστορικό τόπο ιδιαίτερης αξίας για την περιοχή της Τρίπολης και όλη την πατρίδα μας. Εκεί εκτελέστηκαν εκατοντάδες κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές για την απελευθερωτική τους δράση, μεταξύ αυτών και 40 πατριώτες αγωνιστές, από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής την Πρωτομαγιά του 1944. Στον ίδιο τόπο την τριετία 1947 – 1949 εκτελέστηκαν εκατοντάδες καταδικασθέντες από το Έκτακτο Στρατοδικείο Τρίπολης, που έμεινε γνωστό ως “θανατοδικείο” (εξέδωσε 370 θανατικές καταδίκες – αποφάσεις με ποινές συνολικά έξι χιλιετιών φυλάκισης), γιατί συμμετείχαν ή στήριζαν τον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Οι καταδίκες του Έκτακτου Στρατοδικείου έστειλαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ακόμα και νέα παιδιά, ανήλικους 15 και 16 χρονών.

 

Ο τόπος αυτός μαρτυρίου και θυσίας είναι χώρος κατά κυριολεξία ιερός: Είναι χώρος όχι μόνο εκτέλεσης, αλλά και ταφής εκτελεσμένων».

 

Καλούμε, καταλήγει, «τους εργαζόμενους της πόλης, τους απογόνους των αγωνιστών, των εκτελεσμένων, όλους όσοι “δεν βολεύονται με λιγότερο ουρανό”, αλλά και όσους νιώθουν την υποχρέωση να τιμήσουν τους “αλύγιστους του Μοριά” να παρευρεθούν στην εκδήλωση».

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies