ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικά

Τι πρέπει να κάνετε άμεσα με τον σκύλο/γάτα σας – Ο νέος νόμος για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 169/18–9‑2021 (Ν.4830) που αφορά το «Νέο Πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Πρόγραμμα «ΑΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» ο ιδιοκτήτης ζώου συντροφιάς έχει τις εξής υποχρεώσεις:

1) Να στειρώσει τον σκύλο ή τη γάτα του, εντός έξι μηνών από την απόκτησή τους, εφόσον το ζώο είναι άνω του ενός έτους. Εάν το ζώο είναι μικρότερο σε ηλικία (κάτω του ενός έτους), τότε ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να φροντίσει για τη στείρωσή του αφού συμπληρώσει τους 12 μήνες ζωής και μέσα σε χρονικό διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο, η προθεσμία μπορεί να διαφοροποιείται, ανάλογα με τη φυλή του ζώου και άλλα ειδικά χαρακτηριστικά του, έπειτα από εμπεριστατωμένη γνωμάτευση κτηνιάτρου.

Η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για ζώα, των οποίων δείγμα γενετικού υλικού (DNA) έχει αποσταλεί στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ).

Στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης αρνείται να στειρώσει το ζώο του, ή δεν αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού (DNA) στο Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς, θα του επιβληθεί πρόστιμο 1.000 ευρώ. Παράλληλα, θα του δοθεί τρίμηνη προθεσμία για να προβεί στη στείρωση ή την αποστολή δείγματος γενετικού υλικού του ζώου.

Αν παρέλθει και αυτό το χρονικό διάστημα, και ο ιδιοκτήτης δεν έχει μεριμνήσει για την απαιτούμενη ενέργεια, τότε επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Πρέπει να διευκρινισθεί ότι η υποχρέωση του ιδιοκτήτη να στειρώσει το δεσποζόμενο ζώο συντροφιάς ή να αποστείλει δείγμα γενετικού υλικού του (DNA) άρχεται την 1/3/2022 και τα πρόστιμα θα επιβάλλονται από την 1/9/2022.

Να αναφερθεί ότι, η στείρωση δεν είναι υποχρεωτική για τους σκύλους εργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

2) Να σημάνει και να καταγράψει τον σκύλο ή τη γάτα του στο Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς (ΕΜΖΣ), πριν το ζώο αποχωρίσει από τον τόπο γέννησής του και, οπωσδήποτε, εντός προθεσμίας δύο μηνών από τη γέννηση του, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση απόκτησης.

Να τονιστεί ότι είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ, όπως και η καταχώριση κάθε μεταβολής. Δηλαδή, ο ιδιοκτήτης ή ο ανάδοχος του ζώου συντροφιάς (σκύλου ή γάτας) είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τον κτηνίατρο ή τον αρμόδιο υπάλληλο του δήμου, για τη μεταβολή των στοιχείων που έχουν καταχωρισθεί στο ΕΜΖΣ, και αφορούν είτε τον ίδιο (όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου ή άλλου ισοδύναμου δημοσίου εγγράφου) είτε το ζώο συντροφιάς, το αργότερο εντός προθεσμίας 10 εργασίμων ημερών από τη μεταβολή.

Κατ’ εξαίρεση, η απώλεια και η εύρεση θα πρέπει να δηλωθούν εντός προθεσμίας δύο εργάσιμων ημερών, από το σχετικό γεγονός. Σε περίπτωση αλλαγής ιδιοκτήτη, ενημερώνονται, αναλόγως, από τον κτηνίατρο, το ΕΜΖΣ και το διαβατήριο του ζώου.

Αν ο ιδιοκτήτης πρόκειται να μεταναστεύσει σε άλλη χώρα μαζί με το ζώο του, τότε η διαγραφή του ζώου συντροφιάς από το ΕΜΖΣ πραγματοποιείται αποκλειστικά με την επίδειξη σχετικού αποδεικτικού εγγράφου, το οποίο έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή, πάροχο υπηρεσιών κοινής ωφέλειας ή χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας όπου θα εγκατασταθούν.

3) Να μεριμνά για τον ετήσιο εμβολιασμό του ζώου, εφόσον αυτός προβλέπεται, και την κτηνιατρική εξέτασή του, η οποία αποδεικνύεται από το ηλεκτρονικό βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του ζώου, εφόσον διαθέτει.

4) Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του ζώου συντροφιάς και να μεριμνά για την αναγκαία κτηνιατρική περίθαλψή του. Να του εξασφαλίζει άνετο, υγιεινό και κατάλληλο κατάλυμα, το οποίο να είναι προσαρμοσμένο στον φυσικό τρόπο διαβίωσης του ζώου. Παράλληλα, το κατάλυμα θα πρέπει να του επιτρέπει να βρίσκεται στη φυσική του στάση, έτσι ώστε να μην εμποδίζονται οι φυσικές του κινήσεις. Επίσης, στο ζώο θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα για πραγματοποίηση της απαραίτητης για την υγεία και την ευζωία του άσκησης.

5) Να έχει στην κατοχή του το διαβατήριο του ζώου του, εάν πρόκειται να ταξιδέψει με αυτό στο εξωτερικό και να μεριμνά για την ενημέρωσή του, σε περίπτωση μεταβολής των στοιχείων του ιδιοκτήτη ή του ζώου.

Στον αντιποδα:

“Είναι σίγουρο ότι ο πακτωλός χρημάτων που τον συνοδεύει δεν αφορά καθόλου στα ίδια τα ζώα και ούτε ποτέ θα φτάσει σε αυτά”

“Κανένας ορθός νους, αλλά και κανένας απλός νους, δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ένα νομοσχέδιο, που αφορά στην ευζωία, στην υγεία των ζώων, των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, επιμένει να ψηφιστεί και διαφημίζεται τόσο, όταν:

– κανένα κενό δεν συμπληρώνει.

– σύσσωμη η επιστημονική, η επαγγελματική και η ζωοφιλική κοινότητα έχει απολύτως αντίθετη γνώμη.

– κανένας νους δεν γίνεται να κατανοήσει, ποια αλαζονική συμπεριφορά επιβάλλει να αγνοηθούν φορείς με ενδιαφέρον αλλά και εμπειρία πολύπλευρη και πολυετή, όταν δεκάδες κείμενα θέσεων, αντιπαραθέσεων, τεκμηρίωσης και προσπαθειών κατέληξαν μάλλον σε κάδους απορριμμάτων σε μια προσχηματική διαβούλευση.

– είναι δύσκολο, κάτω από αυτές τις συνθήκες, να πιστέψει κανείς, όσο καλή προαίρεση και αν έχει, ότι το ενδιαφέρον ενός αναίτιου σχεδίου νόμου για “την προστασία των ζώων” έχει σκοπό τα ίδια τα ζώα.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies