ΕιδησούλεςΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΥγεία

Χιλιάδες οι αποκλεισμένοι ακόμα και από στοιχειώδεις παροχές υγείας «οικονομικούς λόγους»

 

Η απουσία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας και οι συνέπειες στη ζωή και την υγεία του λαού από την Υγεία – εμπόρευμα, που κάθε κυβέρνηση παραλαμβάνει για να προωθήσει ακόμα πιο αποφασιστικά, αποτυπώνονται και στην έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ «για την υγεία του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω» και τα ευρήματά της.

 

Η έρευνα διενεργήθηκε σε τελικό δείγμα 10.202 νοικοκυριών και σε 22.317 μέλη των νοικοκυριών αυτών, εκ των οποίων οι 19.481 είναι ηλικίας 16 ετών και άνω.

 

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, λοιπόν, το 7,4% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω δήλωσε ότι έχει πολύ κακή ή κακή υγεία και το 15,4% μέτρια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία όσων δεν έκαναν εξετάσεις ή δεν έλαβαν περίθαλψη όταν τη χρειάστηκαν επικαλούνται «οικονομικούς λόγους».

 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 1 στους 2 (54,0%) ηλικίας 16 ετών και άνω χρειάστηκε ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

 

Ποσοστό 24,3% των παραπάνω δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε, και για περίπου 7 στους 10 (66,8%) ο κύριος λόγος ήταν οικονομικός!

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, η στοματική υγεία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών παθήσεων. Κι όμως, το 32% όσων χρειάστηκαν οδοντιατρική περίθαλψη δεν την έλαβε κάθε φορά που χρειάστηκε, εκ των οποίων το 77,2% δεν έλαβε τη θεραπεία που χρειαζόταν για οικονομικούς λόγους. Να σημειωθεί ότι το 32% των ανθρώπων που δεν έχουν τη δυνατότητα να φροντίσουν τη στοματική υγεία τους, είναι σχεδόν σταθερό κάθε χρόνο από το 2018, ενώ ανύπαρκτες είναι ουσιαστικά οι δημόσιες και δωρεάν δομές για τέτοιες ιατρικές υπηρεσίες.

 

Οσον αφορά άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα, το 25% φαίνεται να έχει χρόνιο πρόβλημα υγείας (24,9% – 3 στις 10 γυναίκες και 2 στους 10 άνδρες). Το 13,5% αντιμετωπίζει δυσκολία στην όραση, το 11% δυσκολία στην ακοή.

 

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι το 15,8% αντιμετωπίζει δυσκολία κατά τη μετακίνησή του (δεν μπορούν να περπατήσουν ή να ανέβουν / κατέβουν σκάλα χωρίς τη χρήση οποιουδήποτε βοηθήματος ή βοήθειας από άλλον), ενώ το 25,6% αυτών είναι ηλικίας κάτω των 65 ετών.

 

Το 8% του πληθυσμού ηλικίας 16 ετών και άνω αντιμετωπίζει δυσκολία με τη φροντίδα (κάποια δυσκολία, μεγάλη δυσκολία, δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους, όπως να πλένονται, να ντύνονται κ.λπ.). Ποσοστό 78,1% αυτών είναι ηλικίας 65 ετών και άνω.

Σχετικές αναρτήσεις

Μητροπολίτης Μεσσηνίας για ομόφυλα ζευγάρια: «Η εκκλησία δεν πρόκειται ποτέ να το αποδεχθεί»

admin2020

Καταρρέουν οι μύθοι για τις ΑΠΕ. Χτύπησε κόκκινο η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

admin2020

ΤΕΤΑΡΤΗ 1Η ΜΑΗ –ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2024

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies