ΚορίνθουΠολιτική

Χρίστος Δήμας : «Έφτασε η στιγμή του ElevateGreece.»

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδήλωση για τη λειτουργία του ElevateGreece, παρουσία του Πρωθυπουργού, της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και του Γενικού Γραμματέα Έρευνας & Τεχνολογίας. Όπως περιέγραψε ο αρμόδιος Υφυπουργός, Βουλευτής Κορινθίας, Χρίστος Δήμας, η νέα πλατφόρμα αποτελεί πλέον την πύλη εισόδου του οικοσυστήματος καινοτομίας της χώρας και αποσκοπεί στην ενίσχυση, ανάπτυξη και εξωστρέφεια των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Βασικός στόχος του είναι να προωθήσει τη μεταξύ τους δικτύωση, καθώς και την δυνατότητα ανάδειξής τους σε διεθνές επίπεδο. Θα καταγράφεται επίσης η πορεία τους στη βάση κρίσιμων δεικτών, καθιστώντας τις νεοφυείς επιχειρήσεις πόλο έλξης για επενδυτικούς αγγέλους και επιχειρήσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, μπορούν να συμμετέχουν στα Εθνικά Βραβεία Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας και να έχουν πρόσβαση σε οφέλη και χορηγίες από τους Επίσημους Υποστηρικτές του Elevate Greece, οι οποίοι καλούνται να ενισχύσουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριότητάς τους.

Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει επιχειρήσεις που πληρούν 2 βασικά χαρακτηριστικά: α) της καινοτομίας και β) της δυνατότητας κλιμάκωσης του εγχειρήματος και θα κρίνονται από αξιολογητές εγνωσμένου κύρους στους τομείς της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας.

Με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ElevateGreece, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας σημείωσε το εξής:

«Μέχρι σήμερα η Ελληνική Πολιτεία δεν γνώριζε πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τι κύκλο εργασιών έχουν. Το Elevate Greece είναι το απαραίτητο εργαλείο της Πολιτείας για τη στοχευμένη υποστήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων προσφέροντας εξειδικευμένα κίνητρα και ευεργετήματα.»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Δήμας εστίασε στις 15 βασικές δράσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για την ενίσχυση της Καινοτομίας τους τελευταίους 15 μήνες.

1. Δημιουργία της 1ης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αττική, στο ΧΡΩΠΕΙ, ενός φυσικού χώρου συνεργασίας και συνέργειας μεταξύ ΕΚ, ΑΕΙ και επιχειρήσεων. Θα υλοποιηθεί ως έργο ΣΔΙΤ και τον Νοέμβριο αναμένεται η προδημοσίευση της πρόσκλησης.
2. Αύξηση του ποσοστού υπερ-έκπτωσης δαπανών για επιχειρήσεις που επενδύουν σε Ε&Α, από +30% σε +100%
(υπερ-τριπλασιασμός).
3. Θεσμοθέτηση και ολοκλήρωση πιστοποιήσεων για τον συμψηφισμό αυτόματης επιστροφής φαρμακευτικής δαπάνης (clawback) – (σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας).
4. Θέσπιση φορολογικού κινήτρου προς φυσικά πρόσωπα-επενδυτές αγγέλους (Angel Investors) με έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του 50% της επένδυσης σε startups του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.
5. Υπογραφή 3 Συμφωνιών χρηματοδότησης μεταξύ Ερευνητικών Κέντρων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
6. Επιτάχυνση σημαντικών προσκλήσεων στο ΕΣΠΑ όπως το «Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ» (Β’ Κύκλος), τα Κέντρα Ικανοτήτων για τη δημιουργία δικτύων ερευνητικών ινστιτούτων/εργαστηρίων με στόχο την κάλυψη ερευνητικών αναγκών των επιχειρήσεων καθώς και την ενίσχυση αναδυόμενων ή/και υφιστάμενων Συνεργατικών Σχηματισμών Καινοτομίας (Innovation Clusters).
7. Σχεδιασμός και υλοποίηση της Εμβληματικής Ερευνητικής Δράσης για την Επιδημιολογική μελέτη του Covid-19, ύψους 2,45εκ.€ με την συμμετοχή 6 Ερευνητικών Κέντρων και 4 ΑΕΙ σε συνεργασία με την ιατρική κοινότητα.
8. Υπογραφή νέας Διακρατικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για συνεργασία σε Έρευνα, Τεχνολογία και Καινοτομία.
9. ΘΩΡΑΞ-TH2ORAX: δρομολογείται η νέα δράση με στόχο την αξιοποίηση του ερευνητικού και επιστημονικού δυναμικού προς όφελος της Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας σε συνεργασία με το ΥΠΕΘΑ.
10. Μετεγκατάσταση της ΓΓΕΤ σε ιδιόκτητο κτήριο-κόσμημα για την Έρευνα και την Τεχνολογία, χωρίς επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού (δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση).
11. Ανασυγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ), ως ανώτατο γνωμοδοτικό όργανο της Πολιτείας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας.
12. Σε εξέλιξη ο σχεδιασμός πρόσκλησης για Γραφεία Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTOs) για την παραγωγή και αξιοποίηση της πνευματικής ιδιοκτησίας (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας).
13. Σε στάδιο ολοκλήρωσης η μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ίδρυσης και λειτουργίας των Τεχνοβλαστών
(Spin off), μέσω νέου, ξεκάθαρου νομοθετικού πλαισίου (σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας).
14. Ψήφιση διατάξεων και δρομολόγηση δημιουργίας του ThessINTEC (Τεχνολογικό Πάρκο 4ης Γενιάς στη Θεσσαλονίκη)
15. Μεταρρύθμιση του φορολογικού πλαισίου αναφορικά με τα δικαιώματα προαίρεσης απόκτησης μετοχών από εργαζόμενους (Employee stock options) ως επιπλέον κίνητρο (σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών.)

Σχετικές αναρτήσεις

Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου για 12.522 οικογένειες και 21.339 ωφελούμενα άτομα

admin2020

Παράδοση εξωτερικού απινιδωτή για την ενίσχυση του Χιονοδρομικού κέντρου Ζήρειας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου

admin2020

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies