Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας τίμησε τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο με μια ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2024, στις 12:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Η εκδήλωση με τίτλο «Δεν Ξεχνώ» συνδύασε ιστορικές αναφορές, καλλιτεχνικές παρουσιάσεις και γόνιμο διάλογο, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια εμπειρία πλούσια σε συγκίνηση και προβληματισμό.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του κ. Ταλιαδώρου Άδωνι, Συμβούλου Τύπου της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, της δρος Καραγιάννη Ευθυμίας, Συμβούλου Εκπαίδευσης Φυσικών Επιστημών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Λακωνίας και Μεσσηνίας και παιδαγωγικά υπεύθυνη του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας, του κ. Μπαλιάμη Παναγιώτη, Προϊσταμένου Εκπαιδευτικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, του Αντιδημάρχου Παιδείας κ. Φάβα. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Μεσσηνίας «Ο Πενταδάκτυλος», κα Χατζησωτηρίου Έφη και ο πατήρ Τιμόθεος, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, ο οποίος με την παρουσία του προσέδωσε πνευματικό βάθος στη διοργάνωση.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ιστορίας της Κύπρου από μαθητές του σχολείου, συγκεκριμένα τις Αναζίκου Κατερίνα, Ιακώβου Κωνσταντίνα, Μπαντίου Καρμοίρη Ηρώ, Χαντζή Βένια και τον Χαραλαμπιδόπουλο Νικόλα, οι οποίοι κατόρθωσαν να μεταδώσουν με μοναδικό τρόπο το ιστορικό βάθος των γεγονότων, παρουσιάζοντας τη μακραίωνη ιστορία του νησιού. Οι μαθητές της Γ΄ τάξης είχαν προετοιμαστεί έχοντας παρακολουθήσει το ντοκιμαντέρ «Τα φαντάσματα των Βαρωσίων» στο εργατικό κέντρο στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου. Η αίθουσα ήταν στολισμένη με χαρακτικά, πίνακες ζωγραφικής και ποιήματα για την Κύπρο καθώς και με τον πίνακα που είχε ζωγραφίσει η μαθήτρια Γιαννακοπούλου Ελένη υπό την επίβλεψη του καθηγητή Καλλιτεχνικών κ. Δεμπεγιώτη.
Σημαντικό μέρος της εκδήλωσης αποτέλεσε το μουσικό αφιέρωμα. Ο καθηγητής Μουσικής του σχολείου, κ. Μουλόπουλος Κωνσταντίνος, είχε προετοιμάσει τη χορωδία μαζί με την καθηγήτρια Μαθηματικών του 4ου ΕΠΑΛ, Βουτέλη Βασιλική, η οποία αποτελούνταν από τις μαθήτριες Ζερμπίνου Άρτεμις, Αθανασοπούλου Βασιλική, Κολετζάκη Αγγελική, Νικολοπούλου Μιμίκα και Πολίτη Κατερίνα. Επιπλέον, το κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει το τραγούδι «Αν βουληθώ να σ’ αρνηθώ» σε ζωντανή ερμηνεία από την κ. Βουτέλη.
Στη συνέχεια, ο δρ. Μάριος Αθανασόπουλος, μέλος ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, παρουσίασε μια εμπεριστατωμένη ομιλία με θέμα «Κύπρος 1974-2024: 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή». Ακολούθως, η διευθύντρια του σχολείου, κα Σταματοπούλου Μαρία, μίλησε για τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα της Κύπρου μετά την εισβολή.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συζήτηση στην οποία συμμετείχαν ο δρ. Σόλαρης Ιωάννης, Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης της ΔΔΕ Μεσσηνίας, και ο κ. Βούρκος Ιωάννης, Κύπριος συνταξιούχος εκπαιδευτικός και Γραμματέας του Συλλόγου Κυπρίων Μεσσηνίας που μετέφερε προσωπικές εμπειρίες και μνήμες από τα γεγονότα του 1974, προσφέροντας στους παρευρισκόμενους μια ζωντανή μαρτυρία για τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής. Η συζήτηση αυτή, γεμάτη προβληματισμούς και συναισθήματα, αποτέλεσε έναν επίλογο ουσίας, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και την ευθύνη όλων μας απέναντι στο μέλλον.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Ταλιαδώρο Άδωνι, καθώς και στην Κυπριακή Πρεσβεία που προσέφερε στο σχολείο πολύτιμο υλικό και δώρισε στη βιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου Καλαμάτας βιβλία και εκδόσεις όχι μόνο για την εισβολή αλλά και κυπριακά παραμύθια για τους μαθητές.
Επίσης, ευχαριστούμε τον Σύλλογο Κυπρίων Μεσσηνίας και σε όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργή συμμετοχή τους και την πολύτιμη υποστήριξη. Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Καλογερόπουλο και το Messinia Catering για την εξαιρετική προσφορά στο σχολείο που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο τη φιλοξενία των καλεσμένων. Ενσωματωμένη εικόνα
Την Πέμπτη, 12/12/2024 συνεχίστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την Κύπρο, αφού οι μαθητές της Γ΄ τάξης καθοδηγήθηκαν από τους καθηγητές τους κ. Μαρινάκη, κα Κορακά, κ. Δεμπεγιώτη, και τη διευθύντρια κα Σταματοπούλου στα μνημεία της πόλης της Καλαμάτας που σχετίζονται με την εισβολή στην Κύπρο απαντώντας σε φύλλα εργασίας συνδέοντας έτσι την ιστορική γνώση με την τοπική ιστορία.
Το εκπαιδευτικό έργο αυτό θα ολοκληρωθεί με τη διάχυση των αποτελεσμάτων από την κινητικότητα δύο καθηγητών του σχολείου, κ. Ανδρουλιδάκη και της κ. Κατσογιάννη, στο Γυμνάσιο Σταυρού στον Στρόβολο της Λευκωσίας, σχολείο της Κύπρου με το οποίο έχει συνεργασία το 1ο Γυμνάσιο στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+.
Το 1ο Γυμνάσιο Καλαμάτας δεσμεύεται να συνεχίσει να στηρίζει δράσεις που αναδεικνύουν τις αξίες της ιστορικής μνήμης, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, ενισχύοντας τη γνώση και την ευαισθησία της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας.