Η στάση της κυβέρνησης «είναι προϊόν των μεγάλων γεωπολιτικών επιλογών», είπε ο Κ. Μητσοτάκης για να συμπληρώσει πως «είμαστε και εμείς Δύση», δείχνοντας την πλήρη ευθυγράμμιση με τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Ειδικά για την ΕΕ εμφανίσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη στάση της, κάνοντας λόγο για «αναβάπτιση», πως «στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων» και ότι θα διαδραματίσει ρόλο στο παγκόσμιο στερεωμα.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι «δεν χωρούν ίσες αποστάσεις», καλώντας τον λαό να επιλέξει ανάμεσα σε δύο ιμπεριαλιστικούς πόλους, πρόσθεσε ότι το δίλημμα είναι μεταξύ του «αυταρχισμού» και της «δημοκρατίας», κρύβοντας πως στο έδαφος της Ουκρανίας συγκρούονται τα συμφέροντα μεγαλων εταιρειων. Για να δικαιολογήσει την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας, αναφέρθηκε στην Κύπρο και στο Αιγαίο και υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να στεκόμαστε αδιάφορα σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που θέλει να ζωγραφίσει από μόνος του τα σύνορα». Πρόσθεσε ότι «αν δεν δείξουμε αλληλεγγύη σε μια χώρα που δέχεται ένοπλη επίθεση, με ποιο ηθικό ανάστημα, πώς θα ζητήσουμε αύριο, αν χρειαστεί, αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο;».
Ωστόσο, ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η ΕΕ δεν εξασφάλισαν ούτε την ειρήνη ούτε τη σταθερότητα στην περιοχή όπως δείχνει η κατοχή της μισής Κύπρου και οι διαρκείς προκλήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ!
Ειδικά για το ΝΑΤΟ -που το 1999 επί 78 μέρες βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία- είπε ότι πρέπει να παίξει πιο ουσιαστικό ρόλο στην περιοχή, αξιοποιώντας -προφανώς- τις βάσεις στην Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε πρότυπο τις επιθετικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Απέδωσε τον θάνατο ομογενών στην Ουκρανία σε ρωσικές βόμβες.
Έρχεται βαρύ πλήγμα για τον λαό, κάτι που ανοιχτά παραδέχθηκε ο Κ. Μητσοτάκης. «Δεν θα κρύψουμε το πρόβλημα», είπε για την ενεργειακή κρίση που θα επιδεινωθεί μετά τη ρωσική εισβολή και τις κυρώσεις της ΕΕ. Ανέφερε ότι το κύμα ακρίβειας είναι «προσωρινό τίμημα που θα πληρώσουν οι ευρωπαϊκοί λαοί». Προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, ισχυριζόμενος ότι το πρόβλημα θα διαχειριστεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στη δευτερολογία του ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία ότι η χώρα δεσμεύεται από σχετική απόφαση της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρχει ανάλογη δέσμευση της κυβέρνησης και σε τυχόν απόφαση της ΕΕ για αποστολή στρατευμάτων…