ΜεσσηνίαςΟικονομία

Διευρύνονται τα μέτρα στήριξης για εργαζόμενους-επιχειρήσεις-Oι ανακοινώσεις

Το σχέδιο τόνωσης ανέρχεται στα 6,8 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία με ρήτρα μη απολύσεων και δώρο Πάσχα που θα καταβληθεί στο σύνολο του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία:

Η ενίσχυση των 800 ευρώ επεκτείνεται σε πολύ περισσότερους μισθωτούς , συνολικά 1, 7 εκατομ. εργαζόμενους και από το 81% του συνόλου των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Η στήριξη επεκτείνεται μέσα από διαφορετικά σχήματα σε 800.000 επιχειρήσεις, το 76% του συνόλου των νομικών προσώπων, το 86% των ΚΑΔ.
Προβλέπεται αναστολή ΦΠΑ και δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς Εφορία για τον Απρίλιο, ενώ για εμπρόθεσμη καταβολή παρέχεται έκπτωση 25%.
Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι, επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, το 75% του συνόλου με συνολικό ύψος 1 δισεκατομμύριο ευρώ, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση σε 108.000 εργαζομένους στην υγεία και την γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.
Συνολικά η επιβάρυνση μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για τη δημόσια υγεία ανέρχονται στα 6,8 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

«Θα ξεπεράσουμε την κρίση ενωμένοι, η κοινωνία θα βγεί όρθια και με συνοχή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι οι Τράπεζες θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων, ενώ θα αξιοποιηθούν με τη μέγιστη ευελιξία κοινοτικοί πόροι που θα προστεθούν στο αρχικό ποσό.

Έκκληση στις επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους να συνεχίζουν να το κάνουν ώστε να είναι δυνατή η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης απεύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ενώ ανακοίνωσε τα εξής:

Ο κρατικός προϋπολογισμός αναλαμβάνει την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο έως και Ιούνιο, ενώ προβλέπεται η δυνατότητα επέκτασης του μέτρου σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο αναλόγως με την εξέλιξη της δημοσιονομικής κρίσης.
Το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων οι οποίοι έχουν δεσμευθεί ότι θα προχωρήσουν σε τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για όσες επιχειρήσεις βρίσκονται εντός της περιμέτρου προστασίας.
Επίσης το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρεθεί λύση στο ζήτημα των επιταγών.
Όπως είναι γνωστό έχει δοθεί παράταση αποπληρωμής των επιταγών για 75 ημέρες. Ωστόσο υπάρχουν επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες από το εξωτερικό και έχουν ανάγκη ρευστότητας για να πληρώσουν τους προμηθευτές τους
Στις αρχές Απριλίου θα διατεθεί από την πλευρά του δημοσίου το ποσό του 1 δις ευρώ για την έναρξη λειτουργίας του ταμείου εγγυοδοσίας για την παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις.

Τι ισχύει για αναστολή συμβάσεων εργασίας και αποζημίωση ειδικού σκοπού-Δείτε τις ΚΥΑ
Χρ. Σταϊκούρας: Εντός διημέρου οι ανακοινώσεις για διεύρυνση των ΚΑΔ
Η διαδικασία για την καταβολή αρχίζει την 1η Απριλίου με την ενεργοποίηση της εφαρμογής του υπουργείου Εργασίας και ήδη περισσότερες από 270.000 επιχειρήσεις που απασχολούν 392.000 εργαζόμενους έχουν κάνει δήλωση στο Εργάνη.

Την ειδική αποζημίωση θα μπορούν να πάρουν και οι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, ενώ αίρονται οι άδειες άνευ αποδοχών που είχαν χορηγηθεί σε εργαζόμενους κλειστών επιχειρήσεων, προκειμένου να γίνει αναστολή της σύμβασης τους και να λάβουν τα 800 ευρώ.

 

Σχετικές αναρτήσεις

LIVE: 1ος Αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Kart στην Καλαμάτα

admin2020

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

«Συμμετοχή στην ημερίδα διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies