Οικονομία

Επίδομα κίνησης 165 ευρώ μηνιαίως χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους

Επίδομα κίνησης 165 ευρώ μηνιαίως χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους, εφόσον κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:

ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
ακρωτηριασμό και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω ανεξάρτητα από το αν είναι κύριοι, νομείς, κάτοχοι ή χρήστες ιδιωτικής χρήσης επιβατικού οχήματος.

Σύμφωνα με απόφαση αριθ.12, της 221ης/25-6-2009 ολομέλειας του ΚΕ.Σ.Υ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), παραπληγία-παραπάρεση, με ΠΑ 80% και άνω καθώς και τετραπληγία- τετραπάρεση, με ΠΑ 80% και άνω, αντιστοιχούν με τον όρο παράλυση των δύο κάτω άκρων με ΠΑ 80% , όπως διατυπώνεται στο Ν. 3627/2007 (ΦΕΚ 292/24-12-2007, άρθ. 7). Παράλληλα, ένα νέο επίδομα ύψους 2.400 ευρώ είναι στα σκαριά και θα αφορά συγκεκριμένο αριθμό δικαιούχων.

Δικαιούχα πρόσωπα είναι:

Τα ανασφάλιστα, τα άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένα άτομα και οι συνταξιούχοι ασφαλιστικών φορέων.
Προϋποθέσεις:

Να μην περιθάλπονται, με δαπάνες του Δημοσίου, ως εσωτερικοί ασθενείς ή τρόφιμοι σε Δημόσια Νοσηλευτικά ή Προνοιακά Ιδρύματα, αντίστοιχα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου.
Να μη λαμβάνουν επίδομα κίνησης από άλλον φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής. Η λήψη σύνταξης από ασφαλιστικό φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής δεν αποτελεί κώλυμα για τη χορήγηση του επιδόματος.
Να μην απουσιάζουν στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 165 € μηνιαίως.

Οι κατηγορίες δικαιούχων
Έλληνες Πολίτες. Απαιτείται η προσκόμιση δελτίου αστυνομικής ταυτότητας.
Υπηκόους Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.). Απαιτείται η προσκόμιση «βεβαίωσης καταγραφής πολίτη Ε.Ε».
Πολίτες του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε.Ο.Χ.) και των Κρατών που περιλαμβάνονται στην κυρωμένη με το ν.δ. 4017/1959 (ΦΕΚ Α 246) Ευρωπαϊκή Σύμβαση. Απαιτείται η προσκόμιση «άδειας διαμονής σε ισχύ»
Αναγνωρισμένους πρόσφυγες που διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα, των οποίων το καθεστώς παραμονής στην Ελλάδα διέπεται από τις διατάξεις της Σύμβασης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων (ν.δ. 3989/1959, ΦΕΚ Α 201), όπως τροποποιήθηκε από το Πρωτόκολλο της Νέας Υόρκης του 1967 για το Καθεστώς των Προσφύγων (α.ν. 389/1968, ΦΕΚ Α 125). Απαιτείται η προσκόμιση «Δελτίου αναγνωρισμένου πρόσφυγα»
Πολίτες τρίτης χώρας μέλη οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Ε.Ε.. Απαιτείται η προσκόμιση «άδεια διαμονής μέλους οικογένειας Έλληνα πολίτη ή πολίτη Ε.Ε. σε ισχύ»
Πολίτες τρίτης χώρας δικαιούχοι καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Απαιτείται η προσκόμιση «Δελτίου αναγνωρισμένου διεθνούς προστασίας»
Πολίτες τρίτης χώρας που τους έχει αναγνωριστεί καθεστώς παραμονής για ανθρωπιστικούς λόγους. Απαιτείται η προσκόμιση «άδεια διαμονής για ανθρωπιστικούς λόγους».
Πολίτες των κρατών που έχουν υπογράψει σχετική με το θέμα διακρατική συμφωνία με τη χώρα μας, κυρωμένη με νόμο. Απαιτείται η προσκόμιση «άδειας διαμονής σε ισχύ»

Σχετικές αναρτήσεις

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ – 16 εκατ. € σε 105.000 δικαιούχους

admin2020

Επιστρέφει από το 2024 το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η επόμενη ημέρα της δημοσιονομικής πολιτικής στην ΕΕ

admin2020

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΕΚΒΙΑΖΕΙ Η Landis+Gyr για έξοδο από την Ελλάδα – Έχει όμως ήδη από ένα χρόνο στείλει μηχανήματα και προσωπικό στο Μεξικό όπου δημιουργεί νέο εργοστάσιο παραγωγής με χαμηλούς μισθούς

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies