Μεσσηνίας

Ερώτηση Αλέξη Χαρίτση στην Βουλή για την χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών της Μεσσηνίας

«Η ανεπαρκής χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών της Μεσσηνίας και η έλλειψη πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου»

Ερώτηση στην Βουλή προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με την προκλητικά ανεπαρκή χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου και την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσηνίας. Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Τομεάρχες Περιβάλλοντος ΣωκράτηςΦάμελλος και Πολιτισμού Σία Αναγνωστοπούλου.

Όπως τονίζει στην ερώτηση του ο Αλ. Χαρίτσης, «…χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης αδράνειας και ανεπάρκειας που επιδεικνύει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η απαράδεκτα πενιχρή χρηματοδότηση του Δασαρχείου Καλαμάτας, με διάθεση ποσού μόλις 19.000 ευρώ(!) που αφορά την συντήρηση 350 χλμ. δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, αλλά και η διάθεση μόλις 13.000 ευρώ (!) στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας για συντήρηση 150 χλμ δασικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών ενώ οι ήδη εγκεκριμένες μελέτες είναι προϋπολογισμού 170.000 € και 148.000 € αντίστοιχα…».
Παράλληλα ο Αλ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι «…με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περσινή πυρκαγιά και τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, η ανεπάρκεια συστήματος πυροπροστασίας αλλά και αποψίλωσης των ξερών χόρτων στους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορα στην Πύλο, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα μνημεία, γεγονός που έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.»
Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης και οι συνυπογράφοντεςΤομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ερωτούν τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού:
1. Θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος σε άμεση ενίσχυση της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ώστε αυτές να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της φετινής αντιπυρικής προστασίας;
2. Θα εγκρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την μελέτη για την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών χώρων Μεσσήνης και Ανακτόρου του Νέστορος;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 14 Ιουνίου 2022
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Προς την κα Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Θέμα: « Ανεπαρκέστατη η χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου»

Η περσινή χρονιά αποτέλεσε μία από τις καταστροφικότερες των τελευταίων 20 ετών, εφ’ όσον εκτιμάται σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ότι οι καμένες εκτάσεις λόγω των εκτεταμένων δασικών πυρκαγιών σε όλη την χώρα, ανήλθαν σε 1,5 εκατ. στρέμματα.
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος, το 2021 κάηκαν συνολικά 285.550 χιλ. στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Σε σύνολο 1513 πυρκαγιών, οι 622 εκδηλώθηκαν στην Μεσσηνία, αφήνοντας καμένα 35.536 χιλιάδες στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων του νομού.
Δυστυχώς η κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία αντί να εξαγάγουν τα αναγκαία συμπεράσματα και να εκπονήσουν συγκεκριμένες στρατηγικές για την όσο το δυνατόν ισχυρότερη θωράκιση όλων των υπηρεσιών και φορέων που εμπλέκονται για την αντιμετώπιση των καταστρεπτικών δασικών πυρκαγιών, συνεχίζουν να αδρανούν και να μην λαμβάνουν μέτρα ενίσχυσης για καταστολή αλλά κυρίως για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικίνδυνης αδράνειας και ανεπάρκειας που επιδεικνύει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος είναι η απαράδεκτα πενιχρή χρηματοδότηση του Δασαρχείου Καλαμάτας, με διάθεση ποσού μόλις 19.000 ευρώ(!) που αφορά την συντήρηση 350 χλμ. δασικού οδικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών, αλλά και η διάθεση μόλις 13.000 ευρώ (!) στο Δασαρχείο Κυπαρισσίας για συντήρηση 150 χλμ δασικού δικτύου και αντιπυρικών ζωνών.Σημειώνεται ότι οι ήδη εγκεκριμένες μελέτες είναι προϋπολογισμού 170.000 € και 148.000 € αντίστοιχα.
Παράλληλα η συγκεκριμένη ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση δεν αφήνει κανένα περιθώριο για συντήρηση μικρών δρόμων ενταγμένων στο οδικό δίκτυο των δήμων που είχαν κατασκευαστεί παλαιότερα από την Δασική Υπηρεσία.
Επιπρόσθετα, αν συνυπολογιστεί η δραματική και συνεχιζόμενη υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών, αφαιρείται ολοκληρωτικά ο κομβικός ρόλος των δασικών υπαλλήλων στην πρόληψη αλλά και την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Τέλος, με νωπές ακόμη τις μνήμες από την περσινή πυρκαγιά και τις ζημιές που προκλήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, η ανεπάρκεια συστήματος πυροπροστασίας αλλά και αποψίλωσης των ξερών χόρτων στους εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους της Μεσσήνης και του Ανακτόρου του Νέστορα στην Πύλο, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για τα μνημεία, γεγονός που έχει αναδείξει κατ’ επανάληψη η Εφορία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Κατόπιν όλων των παραπάνω,
Επειδή η προκλητικά ανεπαρκής χρηματοδότηση των Δασικών Υπηρεσιών εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου.
Επειδή η ανεπάρκεια συστήματος πυροπροστασίας και ο μη καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών περιοχών θέτει σε κίνδυνο τα εμβληματικά μνημεία της Μεσσηνίας αλλά και τους επισκέπτες τους.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί,
1. Θα προβεί το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος σε άμεση ενίσχυση της ανεπαρκέστατης χρηματοδότησης των Δασικών Υπηρεσιών Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ώστε αυτές να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες της φετινής αντιπυρικής προστασίας;
2. Θα εγκρίνει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την μελέτη για την πυροπροστασία του αρχαιολογικού χώρου του Ανακτόρου του Νέστορος; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τον καθαρισμό του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών χώρων Μεσσήνης και Ανακτόρου του Νέστορος;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)
Αναγνωστοπούλου Σία
Φάμελλος Σωκράτης

Σχετικές αναρτήσεις

Μέσα σε κλίμα ενότητας πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση του Γ.Π.Σ. Πάμισου

admin2020

Πανηγυρικός εορτασμός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Μεσσήνη

admin2020

Πανηγυρικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στη παραλία της Μπούκας στην Μεσσήνη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies