Το «finish line» για την υλοποίηση των έργων βλέπουν οι επενδυτές έργων ΑΠΕ που συμμετείχαν στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο ΔΕΔΔΗΕ για μικρά φωτοβολταϊκά έως 400 kW στις Κυκλάδες (μαζί με εκείνους για Πελοπόννησο και Κρήτη).
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η διαδικασία απόδοσης οριστικών προσφορών σύνδεσης έχει ήδη ξεκινήσει ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι και την άλλη εβδομάδα για το σύνολο των 51 έργων των 18 MW στο σύνολο, που έχουν προκριθεί μέσω της διαγωνιστικής διαδικασίας. Ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει και αντίστοιχη νομοθετική πρόβλεψη ώστε να μην τύχουν ανατροπών σε περίπτωση που μεσολαβήσουν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον ηλεκτρικό χώρο με τις περικοπές και την άρση των σταθερών ταρίφων.
Ως γνωστόν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει αποφασίσει να βάλει τέλος ένα χρόνο νωρίτερα στις «ταρίφες» που ορίζονται διοικητικά για τα μικρά έργα ΑΠΕ, πράγμα που αναμένεται να νομοθετηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα με την ψήφιση σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Επομένως, αν η νομοθέτηση προχωρήσει, το “πράσινο φως” για όρους σύνδεσης κινδυνεύει να καταστεί “δώρον άδωρον”, καθώς για να υλοποιήσουν οι επενδυτές τα μικρά αυτά έργα θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, όπου, προφανώς, οι ταρίφες θα είναι χαμηλές. Με βάση το νέο καθεστώς, όλα τα νέα έργα θα πρέπει, για παίρνουν «ταρίφα», να συμμετέχουν σε διαγωνισμό.
Υπό το πρίσμα αυτό, το ΥΠΕΝ σχεδιάζει ρύθμιση βάσει της οποίας τα εν λόγω έργα των Κυκλάδων θα εξαιρούνται του νέου καθεστώτος και επομένως θα μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη σύμβασης ΣΕΣΤ με τον ΔΑΠΕΕΠ. Επίσης, η μεταβατική διάταξη θα προβλέπει την εξαίρεση των συγκεκριμένων έργων και από τις ενισχυμένες περικοπές.
Εν αναμονή της δικαιοσύνης Πελοπόννησος και Κρήτη
Την ίδια στιγμή, οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί σε Πελοπόννησο και Κρήτη παραμένουν «παγωμένοι» αναμένοντας την έκβαση της δικαστικής διαδικασίας, όπου έχει γίνει προσφυγή για την ακύρωση των διαγωνισμών λόγω σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν κατά την διεξαγωγή τους.
Υπενθυμίζεται πως ο επίμαχος διαγωνισμός για τα 400άρια Φ/Β της Πελοποννήσου που είχε διενεργηθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ στις 21/10/22 με μοναδικό κριτήριο την χρονική προτεραιότητα στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, είχε από τις επόμενες κιόλας ημέρες προσβληθεί με Καταγγελίες στην ΡΑΑΕΥ από πλειάδα επενδυτών, για λόγους τεχνικών προβλημάτων, κολλημάτων και καταρρεύσεων της ψηφιακής πλατφόρμας του διαχειριστή πάνω στην οποία διενεργήθηκε και που τα προβλήματα της δεν επέτρεψαν σε μεγάλο πλήθος επενδυτών να ολοκληρώσουν έγκαιρα την υποβολή των στοιχείων και των δικαιολογητικών των αιτήσεων τους ώστε να λάβουν αύξοντα αριθμό (ΑΑ) καταχώρησης, την ώρα που άλλοι, μη αντιμετωπίζοντας τα ίδια προβλήματα, πέρασαν μπροστά και προκρίθηκαν λαμβάνοντας τον πολυπόθητο ΑΑ εντός της δημοπρατούμενης ποσότητας ΜW.