ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ: Επαναφέρει ένα καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα στην Τοπική Διοίκηση

«Πράσινο φως» στην αλλαγή του συστήματος της απλής αναλογικής που ισχύει στις εκλογές σε Περιφέρειες και δήμους έδωσε το υπουργικό συμβούλιο, επαναφέροντας ένα προκλητικό εκλογικό σύστημα που αλλοιώνει την λαϊκή θέληση.

 

Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών προβλέπει ότι οι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή εάν συγκεντρώνουν ποσοστό 43% των ψήφων. Ο συνδυασμός που κέρδισε θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου.

 

Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους δημάρχους και περιφερειάρχες και μειώνεται ο αριθμός των μελών Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων. Επίσης, τίθεται όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου (ίδιο με το ισχύον όριο στις βουλευτικές εκλογές). Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των κοινοτικών αρχών. Εναρμονίζεται η πλειοψηφία του δημάρχου στα συμβούλια δημοτικών κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων. Σε μικρότερες δημοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

 

Τέλος, σε σχέση με τις τοπικές εκλογές του Οκτώβρη 2023 τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 30ή Ιούνη για την κατάρτιση των συνδυασμών, «ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα οι υποψήφιοι».

Όπως σχολιάζουν καλά πληροφορημένες πηγές, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης γίνεται λόγω του φόβου που έχει προκαλέσει κυρίως στην κυβέρνηση οι συνεργασίες των διαφόρων συνδυασμών, ιδίως σε περιφερειακούς δήμους, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη στο εκλογικό σώμα των παρασκηνίων.