ΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ Επιστολή – απάντηση στον ΕΤΑΔ σχετικά με την παραχώρηση στον δήμο του Ριγανόκαμπου

Επιστολή για το θέμα της παραχώρησης του Ριγανόκαμπου στον δήμο απέστειλε σήμερα ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, προς τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), με κοινοποίηση στον πρωθυπουργό.

 

Ο δήμαρχος απαντά στην επιστολή του ΕΤΑΔ, η οποία τον εγκαλεί επειδή, όπως σημειώνει, «βάλαμε “βρύση” για να πιουν νερό οι Τσιγγάνοι που μένουν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου από τη δεκαετία του 1980» και πως οι αυθαίρετες χρήσεις στο χώρο «δεν συνάδουν με τις καθορισμένες από το ΓΠΣ χρήσεις, όπως πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, εκπαίδευση και έρευνα κλπ.». Επισημαίνει την πάγια θέση του δήμου, δηλαδή την παραχώρηση του χώρου για 50 έτη ώστε να γίνει πνεύμονας πρασίνου για την πόλη, χρηματοδότηση είτε από το κράτος είτε από διάφορα προγράμματα και προκήρυξη σχετικού Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.

 

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη:

 

«Με έκπληξη λάβαμε την επιστολή σας, στην οποία αντί να ανταποκρίνεστε ουσιαστικά στο αίτημά μας για παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων της χρήσης του πρώην σκουπιδότοπου του Ριγανόκαμπου για 50 χρόνια, μας εγκαλείτε γιατί βάλαμε “βρύση” για να πιουν νερό οι Τσιγγάνοι που μένουν στον καταυλισμό του Ριγανόκαμπου από τη δεκαετία του 1980. Μάλιστα, στην επιστολή σας, ενώ περιγράφετε τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στον καταυλισμό, “εκπλήσσεστε” από το ότι “…ο καταυλισμός φέρεται να υδροδοτείται, χωρίς όμως να υφίσταται προηγούμενη άδεια της Εταιρείας μας προς τούτο”.

 

Επίσης, αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι παρά τις πολυάριθμες επιστολές που σας έχουμε στείλει και με τις οποίες ζητάμε την παραχώρηση του χώρου, ώστε να ξεκινήσει η ανάπλασή του σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του δήμου μας, στην επιστολή σας αναφέρετε ότι “είναι εμφανές ότι οι παραπάνω αυθαίρετες χρήσεις δεν συνάδουν με τις καθορισμένες από το ΓΠΣ χρήσεις, όπως πολιτισμός, αθλητισμός, αναψυχή, εκπαίδευση και έρευνα κλπ.”.

 

Εάν μέχρι σήμερα είχε πραγματοποιηθεί το αυτονόητο, δηλαδή συνάντηση διά ζώσης, ώστε να σας ενημερώσουμε εις βάθος για το θέμα, θα ήταν σε γνώση σας τα εξής:

 

Το Ελληνικό Δημόσιο (Κτηματική Υπηρεσία) συνέταξε πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής των Ρομά από τον καταυλισμό το 2005, η οποία δεν έγινε δεκτή από το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο, που με την υπ’ αριθμ. 312/2005 απόφασή του, έκανε δεκτή την ανακοπή. Επίσης, η από 29/08/2008 και με αριθμό κατάθεσης 3876/2008 έφεση του Ελληνικού Δημοσίου στην προαναφερθείσα απόφαση, κρίθηκε και δημοσιεύτηκε στην Πάτρα σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στις 23/07/2010, όπου ακυρώθηκε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Το θέμα της μετεγκατάστασης των Ρομά, σε σπίτια που θα ανταποκρίνονται σε στοιχειώδη πρότυπα υγιεινής και αξιοπρέπειας, δεν είναι απλή διαδικασία και δεν λύνεται με διοικητικές πράξεις. Απαιτεί ουσιαστική πολιτική από μεριάς των κυβερνήσεων, συνθήκες που θα δίνουν δουλειά στους ενήλικες, δυνατότητες υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα παιδιά κλπ. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνίζεται η Δημοτική Αρχή της Πάτρας.

 

Το αίτημα της πόλης μας, που επανειλημμένα έχει τεθεί σε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, όπως αντίστοιχα και στις διοικήσεις της ΕΤΑΔ, το οποίο ομόφωνα επικύρωσε για μία ακόμα φορά το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/02/2021, αφορά στα εξής:

 

– Άμεση παραχώρηση στον Δήμο Πατρέων της χρήσης του χώρου του Ριγανόκαμπου για πενήντα (50) χρόνια, με σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία του Ανατολικού Πάρκου της Πάτρας, με χρήσεις που συνάδουν με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και τον αναδασωτέο χαρακτήρα του.

 

– Χρηματοδότηση, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ή από προγράμματα, των απαραίτητων μελετών και εργασιών διαμόρφωσης του χώρου.

 

– Προκήρυξη σχετικού Πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού, όπως προβλέπεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2021.

 

Κατόπιν τούτων, σας καλούμε εκ νέου να μας ενημερώσετε για την τελική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και της εταιρείας σας, σχετικά με την παραχώρηση του ακινήτου, ώστε να μπορέσει ο πατραϊκός λαός και ο δήμος να τον μετατρέψουν σε “πνεύμονα ζωής” της πόλης μας».

Σχετικές αναρτήσεις

Η Μεγάλη Έκθεση EURO AGRO EXPO 2024 στην Αμαλιάδα 24, 25 και 26 Μαΐου 2024

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies