Τον μόνιμο ελλιμενισμό του πολεμικού πλοίου USS Hershel “Woody” Williams στη Σούδα ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά τις δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη συμμετοχή διευρυμένων αντιπροσωπειών των δύο χωρών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ΥΠΕΞ: «Έχουμε μία πολύ ισχυρή στρατιωτική σχέση, βλέπουμε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας. Έχουμε πολλούς στενούς δεσμούς. Το Williams θα έρθει για μόνιμο ελλιμενισμό στη Σούδα. Είναι μια τέλεια επιλογή γιατί είναι στρατηγική θέση και συμβολίζει τη στρατηγική συνεργασία που υπάρχει και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Είναι πολύ σημαντική αυτή η σχέση γιατί βλέπουμε ότι η Ρωσία αποσυντονίζει την ισορροπία στην περιοχή, όπως στη Λιβύη”.
Το θηριώδες ελικοπτεροφόρο των ΗΠΑ USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο έχει μήκος 230 μέτρων και διαθέτει ένα κατάστρωμα πτήσης 4.830 τετραγωνικών μέτρων, είναι ένα πλοίο ειδικών επιχειρήσεων, που μεταφέρει ελικόπτερα και πεζοναύτες. Έχει πάρει το όνομά του από τον ανθυπασπιστή των Πεζοναυτών Hershel Woody Williams, τελευταίου επιζώντος παρασημοφορημένου με το παράσημο της Τιμής του Αμερικανικού Κονγκρέσου για τον ηρωϊσμό του στη μάχη της Ίβο Τζίμα.
Η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μάικ Πομπέο πραγματοποίησαν το πρωί κοινή επίσκεψη στη στρατιωτική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της και στη συνέχεια επιβιβάστηκαν στην ελληνική Φρεγάτα ΜΕΚΟ «Σαλαμίς» και στα αμερικανικά ταχύπλοα σκάφη CCM (Combat Craft Medium) που βρίσκονται στη ναυτική βάση στο Μαράθι. Ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση στην 115 Πτέρυγας Μάχης. Τους κ. Μητσοτάκη και Pompeo υποδέχθηκαν στις 10.00 το πρωί εκπρόσωποι από την στρατιωτική ηγεσία των δύο βάσεων και έγινε ενημέρωση στην πίστα της αμερικανικής βάσης (NSA), παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και της διευθύντριας του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή. Παρόντες από την αμερικανική πλευρά ήταν ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt και ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ.
Στη συνέχεια, οι κ. Μητσοτάκης και Pompeo επισκέφθηκαν τη Ναυτική Βάση στο Μαράθι όπου ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχουν τα ταχύπλοα CCM (Combat Craft Medium), τα οποία βρίσκονται σε προβλήτα που έχει παραχωρηθεί στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγα λεπτά αργότερα, σε κοντινό σημείο της Βάσης, ανέβηκαν στο ελικοδρόμιο της ελληνικής Φρεγάτας ΜΕΚΟ «Σαλαμίς». Η άφιξή τους αναγγέλθηκε από τα μεγάφωνα της φρεγάτας (και στα Αγγλικά) ενώ τους ανέμενε επί του πλοίου άγημα απόδοσης τιμών. Στη διευρυμένη συνάντηση που άρχισε στις 11.20 στην 115 Πτέρυγα μάχης, πέραν των κ. Μητσοτάκη και Pompeo, συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς οι κ. Δένδιας, Παναγιωτόπουλος, Φλώρος και Σουρανή. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν ο ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, o Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών, Philip T. Reeker, ο Στρατιωτικός σύμβουλος του κ. Pompeo, Ricky Waddell και η σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mary Elizabeth Kissel.