ΑργολίδοςΑρκαδίαςΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΗλείαςΚοινωνικάΚορίνθουΛακωνίαςΜεσσηνίαςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Πλήρης Η Αποτυχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Μετά το «ξήλωμα» των προστατευτικών διατάξεων για την πρώτη κατοικία που είχαν θεσπισθεί από το 2010, με τον αρχικό νόμο Κατσέλη, η κυβέρνηση επιχείρησε να δημιουργήσει ένα νέο σύστημα προστασίας από τις εξώσεις για τα φτωχότερα νοικοκυριά (προσοχή: από τις εξώσεις και όχι από τους πλειστηριασμούς). Η νέα ιδέα που νομοθετήθηκε ήταν η ίδρυση ενός ιδιωτικού φορέα που θα αγοράζει σπίτια ευάλωτων δανειοληπτών και θα τους τα μισθώνει έως και για 12 χρόνια, με δυνατότητα να τα επαναγοράσουν στη λήξη αυτής της περιόδου.

Όμως, τα χρόνια πέρασαν χωρίς η κυβέρνηση να καταφέρει να «στήσει» αυτόν τον φορέα, προσελκύοντας τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια που θα πρέπει να αναλάβουν τη λειτουργία του, δεσμεύοντας και σημαντικά κεφάλαια. Για να προστατευθούν οι ευάλωτοι μέχρι να ιδρυθεί ο νέος φορέας, η κυβέρνηση δημιούργησε ένα πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα κρατικής επιδότησης 70 – 210 ευρώ, τα οποία λαμβάνουν οι δανειολήπτες και τα αποδίδουν στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, ώστε να μένει προσωρινά «παγωμένη» η διαδικασία πλειστηριασμού.

Οι χειρισμοί αυτοί έχουν προκαλέσει αρκετή δυσφορία στις Βρυξέλλες, που διαπιστώνουν ότι όχι μόνο καθυστερούν απελπιστικά οι διαδικασίες για την ίδρυση του νέου φορά, αλλά και ότι είναι ελάχιστοι οι ωφελημένοι από το προσωρινό πρόγραμμα προστασίας. Όπως σημειώνει στην τελευταία έκθεση εποπτείας η Κομισιόν,

  • Η σύσταση της οντότητας πώλησης και επαναμίσθωσης δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Η διαδικασία παραχώρησης βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου, ο οποίος αναμένεται τώρα να διαρκέσει σημαντικά περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, εν μέρει λόγω των παρατάσεων της διαδικασίας που ζήτησαν οι προσφέροντες.
  • Η όλη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της επικύρωσης της ανάθεσης της σύμβασης από το Κοινοβούλιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου 2024 το νωρίτερο, πράγμα που σημαίνει ότι η νέα οντότητα θα συσταθεί και θα τεθεί σε λειτουργία μόνο αργότερα εντός του έτους.
  • Εν τω μεταξύ, το ενδιαφέρον για το προσωρινό καθεστώς στήριξης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, το οποίο αποσκοπεί στη διασφάλιση ομαλής μετάβασης μέχρι την έναρξη λειτουργίας του νέου φορέα, είναι πολύ περιορισμένο μέχρι στιγμής, με μόνο 64 οφειλέτες να εντάσσονται στο σχέδιο στο τέλος Μαρτίου 2023.

Το πρόβλημα που θα πρέπει να λύσει η επόμενη κυβέρνηση πολύ γρήγορα αφορά, σε πρώτη φάση, τον προσωρινό μηχανισμό προστασίας. Με βάση την αναμενόμενη καθυστέρηση στην ίδρυση του νέου φορέα, ο οποίος -εάν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις- θα λειτουργήσει μέσα στο β’ εξάμηνο του 2024, θα πρέπει να παραταθεί και η διάρκεια ισχύος του προσωρινού σχήματος, με βασικό ερώτημα αν θα αλλάξει κάτι στους όρους, ώστε να καλύψει περισσότερους δανειολήπτες.

Ο νόμος προβλέπει για το προσωρινό σχήμα πως, όταν η επιβολή της κατάσχεσης ή η κήρυξη της πτώχευσης λάβει χώρα μετά τις 15.09.2022, σύμφωνα με τον νόμο, υπάρχει προθεσμία 60 ημερολογιακών ημερών από την επόμενη ημέρα της επιβολής κατάσχεσης ή πτώχευσης. Το σύστημα αυτό προβλεπόταν ότι αυτοδικαίως θα έπαυε να βρίσκεται σε ισχύ όταν θα λειτουργούσε ο νέος φορέας για ακίνητα των ευάλωτων δανειοληπτών.

Με δεδομένη την πολύ μικρή συμμετοχή που υπάρχει ως τώρα, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει αν θα αλλάξει τον βασικό ορισμό των δικαιούχων. Τα εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί και ταυτίζονται με αυτά του ν. 4472/17 για τη χορήγηση επιδόματος στέγασης είναι τόσο χαμηλά, που ελάχιστοι δανειολήπτες μπορεί να τα εκπληρώνουν.

Ειδικότερα, το συνολικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε μέλος του νοικοκυριού και έως του ποσού των 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού. Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως του ποσού των 180.000 ευρώ. Επιπλέον, εφαρμόζεται περιουσιακό όριο αναφορικά με την κινητή περιουσία (καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές).

 

Σχετικές αναρτήσεις

ΔΗΜΟΥ ΟΙΧΑΛΙΑΣ — ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΤΡΟΧΑΙΩΝ

admin2020

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ-EXPO 2024

admin2020

Δράση με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα κουκλοθέατρου στο Ναύπλιο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies