ΚοινωνικάΜεσσηνίας

Ποδήλατο και πατίνι έως 12 ετών μόνο με συνοδεία – Τι προβλέπει νομοσχέδιο

Με κράνος, ορατό εξοπλισμό τη νύχτα και συνοδό για χρήστες ποδηλάτων ή ηλεκτρικών πατινιών που είναι κάτω από 12 ετών επιχειρεί το υπουργείο Μεταφορών να βάλει κανόνες στη μικροκινητικότητα, που μέρα με τη μέρα κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αλλά ωστόσο προκαλεί προβληματισμό στους επαγγελματίες του κλάδου.

Οι «πράσινες» μετακινήσεις, που αναδείχθηκαν πιο πολύ την περίοδο της καραντίνας, είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης καθώς θα μειώσουν το κυκλοφοριακό κομφούζιο στις μεγάλες πόλεις, ενώ θα περιορίσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ωστόσο, γεγονότα όπως ο θάνατος του 11χρονου αγοριού στην Κρήτη φέρνουν στο προσκήνιο την αναγκαιότητα να υπάρχουν κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να τηρούνται από όλους, προκειμένου οι μετακινήσεις να πραγματοποιούνται με την απαραίτητη ασφάλεια. Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το νομοσχέδιο για τη μικροκινητικότητα, που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες ημέρες στο Υπουργικό Συμβούλιο, το ΥΠΟΜΕ έκανε γνωστό πως οι διατάξεις θα αφορούν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση οδήγησης ποδηλάτου ή ηλεκτρικού πατινιού στο δρόμο από παιδιά που είναι μικρότερα των 12 ετών χωρίς την παρουσία συνοδού τουλάχιστον 16 ετών, αλλά και την υποχρεωτική χρήση του κατάλληλου κράνους και ορατού εξοπλισμού για τη νύχτα.

Αναλυτικά, όσον αφορά στους κανόνες κυκλοφορίας για τα Ελαφρά Προσωπικά Ηλεκτροκίνητα Οχήματα (ΕΠΗΟ), δηλαδή ηλεκτρικά πατίνια, τροχοπέδιλα (rollers), τροχοσανίδες (skate boards) και αυτοεξισορροπούμενα οχήματα (όπως Segway), το σχέδιο νόμου προβλέπει, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ότι:

Τα οχήματα που αναπτύσσουν μικρή ταχύτητα (έως 6 χλμ./ώρα), παραπλήσια δηλαδή με την ταχύτητα του πεζού, κυκλοφορούν όπου και όπως κυκλοφορούν οι πεζοί.
Τα ΕΠΗΟ που αναπτύσσουν ταχύτητα έως 25 χλμ./ώρα λογίζονται ως ποδήλατα και κυκλοφορούν όπου επιτρέπονται τα ποδήλατα.
Απαγορεύεται για λόγους οδικής ασφάλειας η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων σε οδούς όπου αναπτύσσονται υψηλές ταχύτητες (άνω των 50 χλμ./ώρα).
Τα οχήματα αυτά πρέπει να φέρουν στον υποχρεωτικό εξοπλισμό τους, κατ’ αντιστοιχία με τα ποδήλατα, φρένα, φώτα, ηχητική προειδοποίηση.
Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ πρέπει υποχρεωτικά να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο.
Κατά τη νύχτα, οι οδηγοί των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ υποχρεούνται να φορούν ορατό αντανακλαστικό εξοπλισμό.
Οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 12 ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων θα πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 16 ετών.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λάβει μέτρα ρύθμισης ή περιορισμού της κυκλοφορίας των ΕΠΗΟ και να καθορίσει χώρους για την οργανωμένη στάθμευση των οχημάτων αυτών.

Σχετικές αναρτήσεις

admin2020

Live Street Food Festival Πολυλόφου

admin2020

«Απόφαση Περιφερειακής Επιτροπής για το αρδευτικό δίκτυο Τρικόρφου»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies