Μάρτης, γδάρτης λέει ο λαός και δεν έχει άδικο. Κακοκαιρία με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές, τις καταιγίδες και τις χιονοπτώσεις βρίσκεται προ των πυλών για την οποία έχει ήδη ενημερώσει η ΕΜΥ με έκτακτο δελτίο της.
Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη το ατμοσφαιρικό βουνό σε σχήμα “ΩΜΕΓΑ” (Ωμέγα εμποδιστής) που αναμένεται να αναπτυχθεί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωθώντας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας που μέσω της Ουκρανίας θα φτάσουν και στη χώρα μας.
Αν και στην ατμόσφαιρα ισχύει το ότι της αρέσει να επαναλαμβάνεται όχι όμως πάντα με τον ίδιο τρόπο, δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι αυτός ο χιονιάς ενδέχεται να μας θυμίσει την τελευταία χιονοκαιρία που ζήσαμε και που έφερε αρκετά προβλήματα. Αυτό γιατί εμφανίζει αρκετά κοινά σημεία ως προς την έντασή της, τη διάρκειά της αλλά και τον τρόπο που αναμένεται να εξελιχθεί.
Μερικά από αυτά τα κοινά σημεία αναπτύσσονται παρακάτω.
1. Και σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσουμε μια βίαιη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, που σημαίνει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί χιονόστρωση μεγάλου πάχους.
2. Χωρίς ακόμη να έχουν σταθεροποιηθεί τα στοιχεία φαίνεται ότι και αυτή η χιονοκαιρία θα έχει μεγάλη διάρκεια, άρα αυξάνονται οι πιθανότητες για πολλά και εκτεταμένα προβλήματα.
3. Θα παρατηρηθούν ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου στη βόρεια Ελλάδα ίσως δούμε τον υδράργυρο να “φλερτάρει” με τους -15° με -18° με τον ολικό παγετό να αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες εμφάνισής του. Σκεφτείτε ότι είμαστε σε μία εποχή όπου αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις καλλιέργειες. Και βέβαια ο παγετός αν και όχι ολικός θα απασχολήσει αρκετές περιοχές της χώρας μας ακόμη και νησιά.
4. Ο κύριος όγκος των χιονοπτώσεων θα αφορά περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας. Πολύ πιθανό να δούμε και πάλι πολλά νησιά του Αιγαίου να ξαναντύνονται στα λευκά. Στον τελευταίο χάρτη μας μπορείτε να έχετε μια πρώτη εικόνα από το προγνωστικό μας μοντέλο σε ότι αφορά τις χιονοπτώσεις που αναμένουμε από Τρίτη μέχρι και Παρασκευή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι την Παρασκευή “ξεμπερδεύουμε” με την κακοκαιρία.
Στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενδέχεται να χρειαστούν και πάλι! Στα θετικά της όλης εξέλιξης είναι ότι η διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί σημαντικά και αυτό προφανώς θα βοηθήσει να λιώσουν πιο εύκολα τα χιόνια τουλάχιστον σε καθαρά πεδινές περιοχές, ή και θαλάσσιες παραθαλάσσιες εφόσον βέβαια παρατηρηθεί χιονόστρωση.
ΠΗΓΗ: FB (ΚΛΕΑΡΧΟΣ ΜΑΡΟΥΣΑΚΗΣ)