τα ραβασάκια της ΑΑΔΕ και το τρικ του «φόρου κατ’ εκτίμηση»

Βροχή από ειδοποιητήρια για παλιές οφειλές προς την Εφορία δέχονται χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες και φορολογούμενοι στο γύρισμα του χρόνου. Τα φορο-ραβασάκια που αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) είναι μαζικά και αφορούν πάση φύσεως φορολογικές οφειλές (από μισθωτές υπηρεσίες, ΕΝΦΙΑ, ρυθμισμένα χρέη, πρόστιμα από παραβάσεις κ.α.) αλλά και εισοδήματα που δεν έχουν δηλωθεί από τους φορολογούμενους (αναδρομικά από συντάξεις, ανείσπρακτες αποδοχές κ.α.) και βρίσκονται στο «παρά ένα» της παραγραφής.

Υπό τον κίνδυνο που ελλοχεύει για το κράτος να χαθούν αυτοί οι φόροι, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ έχουν ξεκινήσει ένα σαφάρι προκειμένου να εισπραχθούν και με εκτεταμένες διασταυρώσεις στοιχείων εντοπίζουν αδήλωτα εισοδήματα τα οποία οι φορολογούμενοι παρέλειψαν να περιλάβουν στη βασική δήλωση του Ε1. Κάποιοι βέβαια αμέλησαν να κάνουν ακόμα και τροποποιητικές δηλώσεις μολονότι είχαν όλο το χρονικό διάστημα μπροστά τους για να κινητοποιηθούν. Δυστυχώς γι’ αυτούς έχει αποδειχτεί ότι η Εφορία δεν ξεχνά, στήνοντας έτσι μέχρι και την τελευταία στιγμή ενέδρα, εκμεταλλευόμενη τη δυνατότητα και κυρίως το προβάδισμα που της δίνει η φορολογική διάταξη με τους «φόρους κατ’ εκτίμηση».

Είναι μια διάταξη-σταθμός, αφού παρέχει το δικαίωμα στον φορολογικό μηχανισμό να ράβει μονομερώς το κοστούμι του φόρου στην περίπτωση που ένας φορολογούμενος εντοπιστεί να μην έχει υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή του ή να έχει αποκρύψει εισοδήματα από την Εφορία. Πρόκειται για διάταξη του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών που παραμένει ανενεργή από το 2014 και για κάποιον περίεργο λόγο αναβιώνει τώρα, μέσα στο ρευστό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός στην οικονομία.

Με τη συγκεκριμένη διάταξη το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να σκουπίσει το ιδιωτικό χρέος από την αγορά, το οποίο μετά τις αναστολές πληρωμών και τα μορατόριουμ από την κυβέρνηση έχει αυξήσει επικίνδυνα τη στάθμη της δεξαμενής των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που έχει οδηγηθεί στα 106,712 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 23,074 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης, δεν πρόκειται δηλαδή να εισπραχθούν ποτέ. Σε αυτό το ποσό δεν υπολογίζονται οι φόροι και οι δόσεις ρυθμίσεων που έχουν «παγώσει» λόγω της υγειονομικής κρίσης και το ύψος τους ξεπερνά τα 5,2 δισ. ευρώ (στοιχεία Οκτωβρίου).

Με τα σημερινά δεδομένα οι φόροι αυτοί μπορούν να εξοφληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% από τον Μάιο του 2021 και μετά, ενώ οι δόσεις ρυθμίσεων των οποίων έχει ανασταλεί η πληρωμή θα προστεθούν ως υπεράριθμες στο τέλος των αρχικών ρυθμίσεων. Μέσα στην εβδομάδα άνοιξε η πλατφόρμα (myBusinessSupport) στην ΑΑΔΕ που δίνει δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη στη ρύθμιση των 100 και 120 δόσεων προς την Εφορία για τους οφειλέτες που λόγω πανδημίας δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την εξυπηρέτηση των χρεών τους από τον Μάρτιο έως και τον Νοέμβριο του 2020.

Οι συγκεκριμένοι οφειλέτες, αφού υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση-υπεύθυνη δήλωση και καταβάλουν ώς το τέλος του έτους τη δόση Δεκεμβρίου, μπορούν να επανενταχθούν στη ρύθμιση. Την ίδια στιγμή η αγορά πιέζει για μια καινούργια ρύθμιση 120 δόσεων που θα απορροφήσει όλα τα χρέη της πανδημίας και η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό παράθυρο για κάτι τέτοιο από το 2021, πλην της «πάγιας ρύθμισης» που αποτελεί επίσης μια διέξοδο, αν εξαιρέσει κανείς το μεγάλο επιτόκιο της επιβάρυνσης.

Υπάρχουν λύσεις για τους οφειλέτες που θέλουν να αποφύγουν την ύστατη ποινή της κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων, αρκεί βέβαια να το θέλουν και οι ίδιοι. Το παραμύθι της σεισάχθειας μπορεί να ακούγεται ωραίο αλλά κάποια στιγμή, όταν θα καθίσει η σκόνη από τα μνημόνια και τον κορονοϊό και καθαρίσει το τοπίο στην οικονομία, οι πραγματικοί «κόκκινοι» θα ξεχωρίσουν από τους κατ’ επίφαση «κόκκινους».