Σε περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά τελειώνει ο μισθός τη 18η μέρα του μήνα και ψάχνουν να βρουν τρόπους για να την «περάσουν» τις υπόλοιπες 12… Αυτό προκύπτει από στοιχεία της ετήσιας έρευνας του ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ για τις δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών το 2022.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση έχει αναγάγει το «market pass», που αντιστοιχεί σε μισό ευρώ το άτομο τη μέρα, σε μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας και πανηγυρίζει για τη μαζική εισαγωγή πολιτών στη σχετική πλατφόρμα. Στην πραγματικότητα, το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανάγκη ακόμα και αυτά τα πενιχρά ποσά, επιβεβαιώνει τα αδιέξοδα της διαχρονικής πολιτικής που θρέφει την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.
Όπως προκύπτει από την έρευνα, η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών επιδεινώθηκε σημαντικά το 2022, ενώ οι προσδοκίες για το μέλλον σημειώνουν αρνητικό πρόσημο.
– Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά (51,9%) εκτιμούν ότι η κατάστασή τους θα επιδεινωθεί το 2023, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από έρευνα του 2018.
– Το 14,4% των νοικοκυριών εξέφρασε τον φόβο απώλειας του ακινήτου του λόγω αδυναμίας πληρωμής των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ή το Δημόσιο.
– Το 21,5% δηλώνει ότι δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το στεγαστικό του δάνειο.
– 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν πως χρειάζεται να κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία και πάνω από 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το «καλάθι του νοικοκυριού» δεν έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών.
– Το 20,9% δήλωσε πως το ίδιο ή κάποιο άλλο μέλος του νοικοκυριού του έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο έναντι του 16,8% που ήταν στην έρευνα του 2021.