Μεσσηνίας

Άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών πατάτας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΞΗ ΧΑΡΙΤΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση οικονομική στήριξη των παραγωγών πατάτας συνυπέγραψε ο Βουλευτής Μεσσηνίας και Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης και 21 ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Οι Μεσσήνιοι παραγωγοί μετά από την εξαιρετικά δύσκολη περυσινή χρονιά, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, των εξαιρετικά χαμηλών τιμών διάθεσης των προϊόντων τους και του υψηλού παραγωγικού κόστους με τόνους γεωργικών προϊόντων να μένουν αδιάθετα στα χωράφια, αλλά και με τις εκτεταμένες ζημιές που αντιμετώπισαν λόγω του παγετού του περασμένου Φεβρουαρίου, αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τονίζουν στην ερώτηση τους ότι η μείωση της ζήτησης την τρέχουσα χρονιά σε σχέση με τις προηγούμενες αγγίζει το 80%, ενώοι τιμές που προσφέρουν οι λιγοστοί έμποροι που εκδηλώνουν ενδιαφέρον είναι εξευτελιστική.Η μη πώληση της παραγωγής συνεπάγεται την μη κάλυψη των εξόδων για σπόρους,φάρμακα, όργωμα, λιπάσματα κτλ,άρα την αδυναμία σποράς τον επόμενο μήνα που πρέπει να ξεκινήσουν οι νέες καλλιέργειες.
Την ίδια στιγμή στο σύνολό τους οι πατατοπαραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματακάλυψης ακόμα και των βασικών αναγκών βιοπορισμού τους.Σε μια καθημερινότητα που γίνεται όλο και πιο δύσκολη,η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΑΤ, επιμένει να μην λαμβάνει άμεσα μέτρα στήριξης τωνεισοδημάτων των αγροτών,να προσεγγίζει τα προβλήματα εμμονικά και τελικά να πολλαπλασιάζει τις αιτίες περαιτέρωφτωχοποίησης των αγροτών,ανεβάζοντας για παράδειγμα το κόστος παραγωγής (αγροτικό πετρέλαιο, ΔΕΗ) καικαθυστερώντας υπερβολικά να χορηγήσει οικονομικές ενισχύσεις.Η κατάσταση αυτή πλέον δημιουργεί κινδύνους να μείνουν εκτός παραγωγικής διαδικασίας οιπαραγωγοί πατάτας,καθώς δεν έχουν καλύψει ούτε το κόστος παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς, ούτεμπορούν να καλύψουν τις βασικές ανάγκες βιοπορισμού τους.
Οι Βουλευτές ζητούν από το ΥΠΑΑΤ να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να απορροφηθεί τοσύνολο της παραγωγής, να αποδοθούν άμεσα οι ενισχύσεις για την φθινοπωρινή πατάτα, νααναληφθούν πρωτοβουλίες για την στήριξη του εισοδήματος των αγροτών ώστε να επανέλθειστα προ πανδημίας επίπεδακαι τέλος να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να περιοριστούν οι εισαγωγές φθηνής πατάτας απότρίτες χώρες (πχ Τουρκίας, Αιγύπτου) και να ενταθούν οι έλεγχοι για την πάταξη τωνελληνοποιήσεων.

Σχετικές αναρτήσεις

Συνεδρίαση Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας/ Π.Ε. Μεσσηνίας

admin2020

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΙΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΡΙΟΔΟΥ

admin2020

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού με τον Πρόεδρο της ΕΟΚ Βαγγέλη Λιόλιο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies