ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Αποτέλεσμα της «πράσινης μετάβασης» και της απελευθερωμένης αγοράς οι αυξήσεις στην Ενέργεια

Συνέντευξη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις έδωσε στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, το πρωί της Παρασκευής 22 Οκτώβρη.

 

Ερωτηθείς αρχικά για τις τελευταίες εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, σημείωσε πως «είναι ένα ακόμα κομμάτι του παζλ αναπαλαίωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού. Οι υποψηφιότητες ανεξάρτητα από διαφοροποιήσεις που μπορεί να υπάρχουν, δεν έχουν να δώσουν τίποτα διαφορετικό από αυτό που γνωρίσαμε το προηγούμενο διάστημα με το ΠΑΣΟΚ ή το ΚΙΝΑΛ είτε στη θέση της αντιπολίτευσης είτε στη διακυβέρνηση», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «εφάρμοσαν μία σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, ως συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων και η όλη συζήτηση έχει στόχο να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αναδείξει ένα ψευδεπίγραφο “νέο” που δεν υπάρχει».

 

Ερωτηθείς για το αν οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ θα ξεκινήσουν έναν ενδεχόμενο διάλογο στο χώρο της αριστεράς, επισήμανε ότι η αντίληψη του ΚΚΕ για τις κυβερνητικές συνεργασίες στο πλαίσιο του καπιταλιστικού συστήματος είναι δεδομένη. «Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια δυνατότητα που να εξυπηρετεί την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», σημείωσε και εξήγησε «πως η όποια συζήτηση γίνεται σήμερα, είναι επανάληψη παλαιότερων συζητήσεων, που τα αποτελέσματά τους, ο λαός τα βίωσε πολύ σκληρά στο πετσί του. Δοκιμάστηκαν αυτές οι προτάσεις, είτε περί κεντροαριστεράς ή αριστεράς διεξόδου στα πλαίσια στου συστήματος, και οδήγησαν στην ικανοποίηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου, στον βωμό των οποίων θυσιάστηκαν οι λαϊκές ανάγκες. Είναι προοπτική αδιέξοδη για τα λαϊκά συμφέροντα». κατέληξε.

 

Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πανδημία

Όσον αφορά την πανδημία, επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση του θέματος, τονίζοντας πως «τον τελευταίο χρόνο έχει επενδύσει τα πάντα στο εμβόλιο με έναν αντιφατικό τρόπο που καλλιεργεί τον ανορθολογισμό και τον διαχωρισμό του κόσμου σε εμβολιασμένους και μη, αξιοποίησε το εμβόλιο για να προχωρήσει αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα, αλλά και μέτρα σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

 

Σημείωσε ακόμα τις ευθύνες της, που δεν έλαβε μέτρα στους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μεταφοράς, όπου οι εικόνες συνωστισμού είναι καθημερινές, αλλά και στα σχολεία, όπου αντί να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, η κυβέρνηση προχώρησε στις συγχωνεύσεις τμημάτων με 27 και 28 μαθητές!

 

Κατήγγειλε ακόμα την προσαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων στις ανάγκες του κεφαλαίου και τόνισε πως ο λαϊκός παράγοντας είναι αυτός που με την πάλη του πρέπει να διεκδικήσει και να απαιτήσει μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του.

 

Για τις συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία

Τους σφοδρότατους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου επισήμανε σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή ο Ν. Καραθανασόπουλος. Υπενθύμισε τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, αλλά και τους ανταγωνισμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με την Κίνα για το διεθνές εμπόριο, σημειώνοντας πως αυτό το σκηνικό διαμορφώνει τελικά τις προϋποθέσεις για μια ευρύτερη αστάθεια στην περιοχή και με δεδομένο μάλιστα ότι ΗΠΑ – ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντες σταθεροποίησης αλλά αποσταθεροποίησης.

 

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, εκφράζονται και οι δευτερεύουσες αντιθέσεις, όπως η αντίθεση ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας – Τουρκίας όπου η κάθε μία θέλει αναβάθμιση της θέσης της και μερίδιο από τη λεία. Γι’ αυτό, επισήμανε, το κυνήγι των εξοπλισμών και οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες θωράκισης της άμυνας της χώρας, αλλά τα επιθετικά σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ και εμπεριέχουν μεγάλους κινδύνους για τον λαό μας.

 

Ακρίβεια και «ενεργειακή κρίση»

Όσον αφορά την «ενεργειακή κρίση» και τις υπέρογκες αυξήσεις στην Ενέργεια, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «είναι αποτέλεσμα των γεωπολιτικών αντιθέσεων στην περιοχή για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, των διαδρομών μεταφοράς τους, αλλά και των πηγών προμήθειας Ενέργειας στην ΕΕ που δεν είναι αυτόνομη ενεργειακά. Είναι αποτέλεσμα της επιλογής του μεγάλου κεφαλαίου για την προώθηση της “πράσινης οικονομίας”, με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας». Κατήγγειλε πως με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων στη χώρα μας μένουν αναξιοποίητες οι πλούσιες πηγές Ενέργειας που έχει, όπως ο λιγνίτης ή ακόμα και ο υδάτινος πλούτος προς όφελος της «πράσινης ενέργειας» που παραδίδεται στα μονοπώλια, μεγαλώνοντας την εξάρτηση της χώρας μας από αυτά τα αρπακτικά.

 

Εξεταστική για την κρατική χρηματοδότηση προς τα ΜΜΕ

Ερωτηθείς για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την Εξεταστική για τη διερεύνηση της πορείας του κρατικού χρήματος προς τα ΜΜΕ, επανέλαβε ότι το ΚΚΕ θα την ψηφίσει, σημειώνοντας ότι πρέπει να διευρυνθεί ο χρονικός ορίζοντας και με την προηγούμενη δεκαετία. Επισήμανε πάντως πως -όπως όλα δείχνουν κι ενώ ακόμα δεν έχει συσταθεί η Επιτροπή- η προσπάθεια κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξεφεύγει της έρευνας και επικεντρώνεται σε παρελκυστικά ζητήματα και τυχοδιωκτισμούς.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies