ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠολιτική

ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ: Ψηφίστηκε από την Βουλή το νέο υπερμνημόνιο

Με συνοπτικές διαδικασίες, και με την «εποικοδομητική στάση» των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο υπερμνημόνιο, δηλαδή τη δανειακή σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με την Κομισιόν για την χρηματοδότηση του ελληνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης.

 

Πρόκειται για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους», με το οποίο επικυρώνεται το σχέδιο που έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και ΕΕ για να εισρεύσουν τα 32 δισ. ευρώ, είτε ως επιδοτήσεις είτε ως δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τους εγχώριους μεγάλους ομίλους για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους και τη διευκόλυνση των επενδύσεων.

 

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, επισήμανε ότι αυτά τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συμβάλουν για να συνεχιστεί και να επεκταθεί «αυτή η επιτυχημένη αποδεδειγμένα οικονομική πολιτική», όχι βέβαια για τον λαό που συνεχίζει να ματώνει, αλλά για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Περιγράφοντας τους πυλώνες της κυβερνητικής «αναπτυξιακής στρατηγικής», οι οποίοι είναι πλήρως προσαρμοσμένοι στους στόχους του κεφαλαίου για την αντιμετώπιση της νέας καπιταλιστικής κρίσης και τη σωτηρία των κερδών του, ανέφερε ότι αυτοί είναι «η συνέχιση της ενίσχυσης των επιχειρήσεων και η σταδιακή μετάβαση σε μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας» με την «εκταμίευση 4 δισ. ως το τέλος του χρόνου». Ακόμη, «η υλοποίηση μιας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση της περαιτέρω μείωσης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών» των εργοδοτών, «η ισχυρή πιστωτική επέκταση μέσα από ένα ισχυρό και υγιές τραπεζικό σύστημα», «η συνέχιση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων», «η προώθηση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας», «η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα ενισχύσουν τη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας». Αυτά, σε συνδυασμό με την «ψηφιακή» και «πράσινη» ενεργειακή «μετάβαση» για να βρουν κερδοφόρα διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια.

 

Το νομοσχέδιο υπερψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση ψήφισαν «παρών» εστιάζοντας την κριτική τους στο ποια τμήματα του κεφαλαίου θα πρέπει να ωφεληθούν.

 

Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ρεσιτάλ στο «ξέπλυμα» της ΕΕ και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος, ενώ απαίτησε από την κυβέρνηση τη «συγκρότηση διακομματικής επιτροπής» για την καλύτερη μοιρασιά των πόρων του Ταμείου. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Χαρίτσης, θριαμβολογώντας ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «προϊόν μιας ιστορικής μεταβολής» της ΕΕ, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης συμπλήρωσε ότι το «στοίχημα είναι» «αν οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να συμβάλουν στο να αλλάξουμε το παραγωγικό πρότυπο, να αποκτήσουμε μια οικονομία που δεν θα οδηγείται σε χρεοκοπίες και σε κρίσεις, να αποκτήσουμε μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

 

Για να πάρει απάντηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, πως το να λες ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν θα έχει κρίσεις, που είναι το βασικό χαρακτηριστικό του, «είναι σαν να ζητάς από τον ήλιο να ανατείλει από τη δύση».

 

Για έλλειψη διαβούλευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ το ΜέΡΑ25 μέσα από τα διάφορα περί «αποικιοκρατίας», «χρεοδουλοπαροικία», κ.λπ. το καταψήφισε γιατί η κυβέρνηση αποκλείει «επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη από ανάκαμψη».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, σημείωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης «χρηματοδοτεί άμεσα τους επιχειρηματικούς ομίλους μέσα από την στήριξη των επενδυτικών τους σχεδιασμών, αλλά και έμμεσα μέσα από την δημιουργία μιας σειράς υποδομών» που τους διευκολύνουν.

Σχετικές αναρτήσεις

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Δ.Σ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

«Χρονοδιάγραμμα για τα μεγάλα έργα της Μεσσηνίας αρμοδιότητας υπουργείου Υποδομών»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies