ΔιεθνήΕιδησούλεςΟικονομία

ΔΝΤ : Σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες θα έχουν οι κυρώσεις στη Ρωσία

«Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν επίσης ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες» αναφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε δήλωση σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας όλες τις εκτιμήσεις ότι θα είναι πολύ βαρύ το πλήγμα στους λαούς!

Το ΔΝΤ επισημαίνει πως «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή και οι προοπτικές υπόκεινται σε εξαιρετική αβεβαιότητα, οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές. Οι τιμές της ενέργειας και των βασικών εμπορευμάτων -συμπεριλαμβανομένου του σιταριού και άλλων σιτηρών- έχουν αυξηθεί, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις από τις διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19.»

Εκτιμά ότι τα σπασμένα θα τα πληρώσουν πρωτίστως οι φτωχότεροι των φτωχών αναφέροντας ότι «οι κρίσεις τιμών θα έχουν αντίκτυπο παγκοσμίως, ειδικά στα φτωχά νοικοκυριά για τα οποία τα τρόφιμα και τα καύσιμα αποτελούν υψηλότερο ποσοστό δαπανών. Εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί, η οικονομική ζημιά θα είναι ακόμη πιο καταστροφική. Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν επίσης ουσιαστικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, με σημαντικές επιπτώσεις σε άλλες χώρες». 

Αναφέρει ακόμα πως «σε πολλές χώρες, η κρίση προκαλεί αρνητικό σοκ τόσο στον πληθωρισμό όσο και στη δραστηριότητα, εν μέσω ήδη αυξημένων πιέσεων στις τιμές» και πως η κρίση «θα περιπλέξει περαιτέρω το πολιτικό τοπίο καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την κρίση της πανδημίας».

Για την Ουκρανία το ΔΝΤ αναφέρει πως «πέραν των ανθρώπινων απωλειών, η οικονομική ζημιά είναι ήδη σημαντική. Θαλάσσια λιμάνια και αεροδρόμια είναι κλειστά και έχουν υποστεί ζημιές, ενώ πολλοί δρόμοι και γέφυρες έχουν υποστεί ζημιές ή καταστραφεί. Αν και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες ακριβώς σε αυτό το στάδιο. Είναι ήδη σαφές ότι η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σημαντικό κόστος ανάκτησης και ανοικοδόμησης» και ενημερώνει ότι «η Ουκρανία έχει ήδη ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ταχείας Χρηματοδότησης του ΔΝΤ. Το αίτημα αυτό θα εξετασθεί από την επόμενη εβδομάδα». 

Γα τη Ρωσία, το ΔΝΤ, αναφέρει πως «οι κυρώσεις που ανακοινώθηκαν κατά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα περιορίσουν σοβαρά την πρόσβασή της σε διεθνή αποθέματα για την υποστήριξη του νομίσματος και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος. Οι διεθνείς κυρώσεις στο τραπεζικό σύστημα της Ρωσίας και ο αποκλεισμός ορισμένων τραπεζών από το SWIFT έχουν διαταράξει σημαντικά τη δυνατότητα της Ρωσίας να λαμβάνει πληρωμές για εξαγωγές, να πληρώνει για εισαγωγές και να συμμετέχει σε διασυνοριακές χρηματοοικονομικές συναλλαγές. Αν και είναι πολύ νωρίς για να προβλέψουμε τον πλήρη αντίκτυπο αυτών των κυρώσεων, έχουμε ήδη δει μια απότομη πτώση στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων καθώς και στη συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου».

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies