ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚοινωνικάΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Επτά γυναίκες μηνύουν τον Χρυσόστομο για τις εξοργιστικές του δηλώσεις για τον βιασμό, σωρεία αντιδράσεων από σχεδόν το σύνολο των κομμάτων

Με αφορμή το κήρυγμα κατά των αμβλώσεων που αναμένεται να διαβαστεί αυτή την Κυριακή στις εκκλησίες της χώρας, έπειτα από απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ο μητροπολίτης Χρυσόστομος προχώρησε σε παραληρηματική παρέμβαση, την οποία δεν έχει -μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές- ανασκευάσει, ενώ πλέον η υπόθεση θα απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη μετά από μηνύσεις γυναικών εις βάρος του μητροπολίτη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σε μια ακραία σεξιστική και σκοταδιστική τοποθέτηση ισχυρίστηκε ότι «αν έχει βιαστεί … Δεν κάθεται και μια γυναίκα και να βιάζεται χωρίς να το θέλει. Μην τρελαθούμε τώρα. Ε, ε μην τρελαθούμε. Δεν μένει έγκυος με αυτό το θέμα πρέπει να έχει συμμετοχή (…) πρέπει να ενεργήσουν και οι δύο για γίνει σύλληψις».

Στις ενστάσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χρυσόστομος δεν έδειξε να κάνει πίσω, υποστηρίζοντας ότι άλλο είναι βιασμός και άλλο είναι σύλληψη.

Σε ερώτηση αν δικαιολογείται η άμβλωση στις περιπτώσεις βιασμού ο κ. Χρυσόστομος είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται (…) η άμβλωση είναι έγκλημα και «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπεται η καταστροφή ενός νηπίου, ενός παιδιού που όταν συλληφθεί έχει ήδη αρχίσει να είναι ζωή».

Για την περίπτωση που ένα έμβρυο έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, ισχυρίστηκε: «Αν ο εγκέφαλος του παιδιού είναι ότι θα βγει προβληματικό, τότε θα πρέπει να ζητήσει την βοήθεια της εκκλησίας και να δεχθεί να κάνει άμβλωση αλλά με ( …) επιστημονική και όχι με χρηματική εξασφάλιση της αποφάσεως του γιατρού».

Tα λόγια μίσους από τον ιερωμένο έφεραν οργισμένες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και ανακοινώσεις από πολιτικούς και κόμματα.

Από την κυβέρνηση, καταδίκασαν μεταξύ άλλων τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης οι Νίκη Κεραμέως, Βασίλης Κικίλιας, Μαρία Συρεγγέλα, Στέλιος Πέτσας και Ντόρα Μπακογιάννη.

«Προσβάλλει βάναυσα την κοινωνία και δεν συνάδει με τη στάση της Εκκλησίας που εμπράκτως στηρίζει γυναίκες θύματα κακοποίησης και βιασμού», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή της στο Twitter η υπουργός Παιδείας.

 

Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου σημειώνει ότι «οι ανατριχιαστικες δηλώσεις του μητροπολίτη Δωδώνης παραπέμπουν σε εποχές σκοταδισμού και κυνηγιού μαγισσών».

«Oι δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης με αφορμή την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου για τις αμβλώσεις αποτελούν επιστροφή στις πιο συντηρητικές απόψεις του παρελθόντος, επιστροφή στον Μεσαίωνα», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Οργή κι αγανάκτηση προκαλούν οι σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανάρτηση στο Twitter σημειώνοντας πως ενοχοποιεί τις γυναίκες θύματα βιασμού.

Αναφέρει:

«Μόνο οργή κι αγανάκτηση προκαλούν οι σκοταδιστικές δηλώσεις του Μητροπολίτη Δωδώνης Χρυσόστομου σε βάρος του αδιαπραγμάτευτου δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, φτάνοντας στο σημείο μάλιστα, να ενοχοποιήσει τις γυναίκες θύματα βιασμού και πολύμορφης βίας. “Ασπίδα προστασίας” απέναντι στο σκοταδισμό είναι να δυναμώσει το μέτωπο απέναντι στις σάπιες “αξίες” και την όλο και μεγαλύτερη αντιδραστικοποίηση της ίδιας της καπιταλιστικής κοινωνίας, που συντηρεί και αναπαράγει αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα.»

Στο ίδιο πνεύμα, η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε τις δηλώσεις απαράδεκτες και προσβλητικές.

Σε ανακοίνωσή της, η Ιερά Σύνοδος σημειώνει ότι πρόκειται για δηλώσεις «συλλήβδην προσβλητικές για το ανθρώπινο πρόσωπο και ειδικά τις γυναίκες και τα θύματα βιασμών», οι οποίες «αμαυρώνουν και αδικούν κατάφωρα τις ουσιαστικές πρωτοβουλίες και το αθόρυβο έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι «ο Σεβασμιώτατος παρέστη στην εκπομπή εκπροσωπώντας τον εαυτό του και όχι τις θέσεις της Ιεράς Συνόδου».

Επτά γυναίκες μηνύουν τον μητροπολίτη

Σε μια τελευταία εξέλιξη, επτά γυναίκες καταθέτουν μήνυση εναντίον του μητροπολίτη Δωδώνης με βάση τον αντιρατσιστικό Νόμο, στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Σε σχετική επιστολή στην ιστοσελίδα ekklisiaonline αναφέρουν:

«ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ»

» Βάρβαρο να σε κακοποιούν δυο φορές. Είμαστε γυναίκες, μανάδες, κόρες, κάποιες από μας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική βία, έχουμε βιώσει τον τρόμο, τον ρατσισμό.

» Σήμερα αντικρύσαμε τον ίδιο τρόμο στην τηλεόραση. Στο πρόσωπο ενός μαυροντυμένου άνδρα που παριστάνει τον Ιερέα. Που η Εκκλησία στην οποία τόσο πολύ πιστεύουμε τον ανέχεται να παριστάνει τον Ιερέα.

» ΕΣΥ μας κακοποιείς ΔΙΠΛΑ, τα λόγια σου χειρότερα και από τον ίδιο τον βιασμό.

» Ο κήρυκας αγάπης γίνεται κήρυκας μίσους προσπαθώντας να κερδίσει λίγη δημοσιότητα.

» Γι αυτό σε μηνύουμε, γιατί ΞΕΡΟΥΜΕ ότι οι δικοί σου δεν θα σε τιμωρήσουν

Μαριάννα Πολιτίδου

Αναστασία Καρακατσάνη

Νίνα Χαιμαντά

Αλεξάνδρα Τσαλίκη

Αναστασία Υφαντή

Παναγιώτα Μπενέκου

Αρίστη Σάρρα

Τα μαζεύει Εν τω μεταξύ ο Χρυσόστομος

Μετά τις εμετικές και απάνθρωπες δηλώσεις, περί συμμετοχής της γυναίκας στον βιασμό της, ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος επιδιώκει να τα «μαζέψει» αλλά είναι εμφανές πως δεν τα καταφέρνει ιδιαίτερα. Όσον αφορά, δε, τις αμβλώσεις παραμένει σταθερός στην σκοταδιστική του άποψη, την ίδια που έχει και η Ιερά σύνοδος.

Τι ανασκευάζει και τι όχι μπορεί να το κρίνει ο καθένας, ακούγοντας τις δηλώσεις του (εδώ) και διαβάζοντας τα περί «διαστρέβλωσης της σκέψης» του:

Η Ορθοδοξία μας αγκαλιάζει τη σύλληψη ως ένα μοναδικό χαρμόσυνο γεγονός για την ανθρωπότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή, απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτή, είναι απαράβατος κανόνας των αρχών μας. Θα μου επιτρέψετε εδώ να παραμείνω σθεναρά στην αντίθετη θέση από αυτή υπέρ των αμβλώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κοινωνία έχουμε όλοι διάθεση για έναν ανοιχτό διάλογο ανταλλαγής απόψεων και δεν έχουμε μετατραπεί σε ένα λαϊκό δικαστήριο με διαδικτυακούς δικαστές».

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies