ΕιδησούλεςΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΤεχνολογία

Κλιματιστικά μηχανήματα: 4 μύθοι που δεν στέκουν

Τις τελευταίες δεκαετίες, με τους καύσωνες να έχουν χειροτερέψει, ο καλύτερος και πιο έμπιστος φίλος μας για να αντιμετωπίσουμε τις καυτές θερμοκρασίες δεν είναι άλλος πέρα από το κλιματιστικό μας. Μας παρέχουν την ανακούφιση και την απαραίτητα δροσιά για να βγάλουμε τη μέρα.

Αν και η πλειονότητα πλέον των νοικοκυριών κατέχει τουλάχιστον ένα κλιματιστικό, πολλοί είναι ακόμα εκείνοι που δεν επενδύουν σ΄ένα καθώς υπάρχουν αρκετές παρανοήσεις σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας τους. Πάμε λοιπόν να αποκαλύψουμε την αλήθεια, καταρρίπτοντας τους τέσσερις πιο κοινούς μύθους που τα πλαισιώνουν.

Μύθος 1: Όσο πιο χαμηλά είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα θα δροσίσει
Σκέψου ότι διανύουμε ένα καυτό μεσημέρι και ψάχνεις απεγνωσμένα δροσιά. Τι κάνεις; Ανοίγεις το κλιματιστικό και χαμηλώνεις τη θερμοκρασία όσο πάει! Μιλάμε για 18°C ίσως και χαμηλότερα. Γιατί το κάνεις αυτό; Επειδή νομίζεις πως θα καταφέρεις να κρυώσεις το δωμάτιο ακόμα πιο γρήγορα. Στην πραγματικότητα όμως, ένα κλιματιστικό δεν λειτουργεί έτσι. Δεν είναι σαν το γκάζι για παράδειγμα ενός αυτοκινήτου, που όσο πατάς το πεντάλ τόσο πιο γρήγορα θα πάει. Το να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία εξαιρετικά χαμηλά δεν επιταχύνει τη διαδικασία ψύξης.

Τα air-condition λειτουργούν αφαιρώντας τη θερμότητα από τον εσωτερικό αέρα και κυκλοφορώντας ψυχρότερο αέρα πίσω στο δωμάτιο. Ο ρυθμός με τον οποίο το επιτυγχάνουν αυτό είναι σχετικά σταθερός, ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία που έχεις ορίσει με το χειριστήριο. Η ρύθμιση του θερμοστάτη πολύ χαμηλά μπορεί να οδηγήσει σε περιττή κατανάλωση ενέργειας και πιθανή υπερψύξη, με αποτέλεσμα δυσφορία και υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Μύθος 2: Καλύτερα να δουλεύει όλη την ημέρα παρά να το κλείνεις
Μια αρκετά συνηθισμένη πεποίθηση είναι ότι το να λειτουργεί ένα κλιματιστικό συνεχώς, ακόμα και όταν δεν είσαι σπίτι, είναι πιο αποδοτικό ενεργειακά αντί να το κλείσεις και να το ανοίξεις ξανά. Πρόκειται για έναν μύθο που μπορεί να οδηγήσει χωρίς κάποιον ιδιαίτερο λόγο σε αχρείαστη σπάταλη στην κατανάλωση ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, αυτό που είναι πιο αποτελεσματικό, είναι να απενεργοποιείς το κλιματιστικό σου όταν δεν είσαι στο σπίτι ή όταν η ζέστη είναι σχετικά υποφερτή. Όταν το AC λειτουργεί, καταναλώνει συνεχώς ενέργεια ώστε να διατηρήσει αδιάκοπα στο χώρο τη ρυθμισμένη θερμοκρασία. Με το να το κλείσεις προφανώς και χάσεις το δροσερό σπίτι αλλά θα μειώσεις την περιττή κατανάλωση. Όταν επιστρέψεις, μπορείς να το ανοίξεις και θα δροσίσει γρήγορα το χώρο χωρίς να έχει καταναλώσει όλη αυτήν την ενέργεια που θα είχε αν λειτουργούσε όλη την ημέρα.

 
Μύθος 3: Τα κλιματιστικά ψύχουν μόνο τον αέρα
Ενώ η κύρια λειτουργία ενός κλιματιστικού είναι να ψύχει τον αέρα, στην πραγματικότητα κάνει περισσότερα από αυτό. Τα κλιματιστικά παίζουν επίσης ζωτικό ρόλο στην αφύγρανση και την καθαριότητα του αέρα.

Η υγρασία συμπυκνώνεται και απομακρύνεται από τον αέρα του εσωτερικού χώρου. Αυτή η διπλή λειτουργία βοηθά στη δημιουργία ενός άνετου εσωτερικού περιβάλλοντος όχι μόνο μειώνοντας τη θερμοκρασία αλλά και ελέγχοντας τα επίπεδα υγρασίας.

Η υπερβολική υγρασία στο εσωτερικό του σπιτιού μπορεί να οδηγήσει σε δυσφορία, ανάπτυξη μούχλας και πιθανά προβλήματα υγείας. Ένα κλιματιστικό που λειτουργεί σωστά βοηθά στη διατήρηση ισορροπημένων επιπέδων υγρασίας, ενισχύοντας στο τέλος της ημέρας την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις.

Μύθος 4: Τα μεγαλύτερα κλιματιστικά είναι πάντα καλύτερα
Τα μεγαλύτερα κλιματιστικά δεν είναι απαραίτητα και καλύτερα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η αγορά μιας μεγαλύτερης μονάδας air-condition θα δροσίσει τον χώρο τους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Ωστόσο, αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη που μπορεί να οδηγήσει σε αναποτελεσματικότητα και υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας.

Το μέγεθος ενός κλιματιστικού θα πρέπει να επιλέγεται με βάση τις συγκεκριμένες ανάγκες ψύξης του χώρου σας. Μια υπερμεγέθης μονάδα AC θα δροσίσει το δωμάτιο πολύ γρήγορα, οδηγώντας σε συχνή ενεργοποίηση και απενεργοποίηση, άρα μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό όχι μόνο θα κοστίσει στην τσέπη σου αλλά μπορεί να οδηγήσει και σε μια ανομοιόμορφη ψύξη καθώς και αυξημένη φθορά της μονάδας.

Αντίθετα, μια μικρού μεγέθους μονάδα για έναν μεγάλο χώρο θα δυσκολευτεί να τον κρυώσει επαρκώς. Ως αποτέλεσμα θα λειτουργεί συνεχώς χωρίς όμως να επιτυγχάνει την επιθυμητή θερμοκρασία. Εδώ μιλάμε για μια υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση χωρίς λόγο. Έτσι, αποτελεί άκρως σπουδαίο το να επιλέξεις τα σωστά BTU για το χώρο στον οποίον θα τοποθετήσεις το κλιματιστικό. Μην το αμελήσεις.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies