ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟικονομία

Οι φτηνές καταθέσεις κι τα υψηλά επιτόκια δανεισμού γεμίζουν τα ταμεία των τραπεζών

Με κέρδη άνω των 1,8 δισ. ευρώ ολοκλήρωσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του έτους, με το μεγαλύτερο μέρος εξ αυτών να προέρχεται από τα καθαρά έσοδα από τόκους (ΝΙΙ) που εκτοξεύονται παράλληλα με την αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος 2023, το καθαρό εισόδημα από τόκους εκτινάχθηκε σε ετήσια βάση κατά 75% στα 1,052 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, κατά 56,2% στα 1,042 δισ. ευρώ για τη Eurobank, κατά 58% στα 935 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και κατά 49% στα 864 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους σχεδόν 4 δισ. ευρώ που κατέγραψε το εγχώριο τραπεζικό σύστημα το πρώτο εξάμηνο δεν είναι αποτέλεσμα τόσο της πιστωτικής επέκτασης -η οποία καταγράφει χαμηλές πτήσεις από την αρχή του έτους- όσο της ψαλίδας των επιτοκίων η οποία διευρύνεται σταθερά το τελευταίο 12μηνο προς όφελος των τραπεζών και εις βάρος των καταθετών.

Για τη Eurobank, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (ΝΙΜ) ανήλθε σε 2,63 ποσοστιαίες μονάδες το ίδιο διάστημα (έναντι 1,91 μονάδες ένα έτος νωρίτερα), για την Εθνική σε 2,68 μονάδες και για την Alpha Bank σε 2,40 μονάδες. Πιστωτική επέκταση, αντιθέτως, κατέγραψαν στο δεύτερο τρίμηνο μόνο η Πειραιώς και η Alpha Bank κατά 800 και 400 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ενδεικτικά της χαμηλής μετακύλισης των αυξημένων επιτοκίων στις καταθέσεις είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η Πειραιώς για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπου το μέσο κόστος για το σύνολο των καταθέσεων διαμορφώθηκε σε μόλις 0,42%, με το κόστος των προθεσμιακών καταθέσεων να ανέρχεται σε 1,62% έναντι 0,31% το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Καταλύτης στη γιγάντωση των κερδών των τραπεζών από τόκους είναι η διστακτικότητα των καταθετών να στραφούν από τις καταθέσεις ταμιευτηρίου/όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μόνο ένας στους τέσσερις καταθέτες έχει δεσμεύσει τα χρήματά του σε κάποια κατάθεση ορισμένης διάρκειας προκειμένου να ωφεληθεί από τα βελτιωμένα -αν και ακόμη πολύ χαμηλά- επιτόκια, έναντι των μηδενικών ουσιαστικά επιτοκίων που ισχύουν για τους απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς.

Ανάλογα με την τράπεζα, το κομμάτι στην πίτα των καταθέσεων που αναλογεί στις προθεσμιακές καταθέσεις κυμαίνεται από 18% (Εθνική) έως 30% (Eurobank) -ποσοστά που διαψεύδουν τις εκτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών για μετατόπιση των καταθετών σε αναλογία τουλάχιστον 50%-50%.

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies