ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚορίνθουΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΕΚΒΙΑΖΕΙ Η Landis+Gyr για έξοδο από την Ελλάδα – Έχει όμως ήδη από ένα χρόνο στείλει μηχανήματα και προσωπικό στο Μεξικό όπου δημιουργεί νέο εργοστάσιο παραγωγής με χαμηλούς μισθούς

Η ελβετική Landis+Gyr κατέβηκε ως φαβορί στο διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση 7,5 εκατ. ρολογιών της ΔΕΗ με έξυπνους μετρητές, καθώς είχε το πλεονέκτημα της εγχώριας παραγωγής έξυπνων μετρητών στο εργοστάσιο της Κορίνθου σε αντίθεση με τους άλλους διεκδικητές του διαγωνισμού.

Ο αποκλεισμός της όμως από το διαγωνισμό προκάλεσε απογοήτευση και εκνευρισμό στα κεντρικά της Ελβετίας και με χθεσινή του ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Werner Lieberherr ξεκαθάρισε ότι «παγώνει» τις επενδύσεις στην Ελλάδα και σε δεύτερο χρόνο εξετάζεται το ενδεχόμενο μεταφοράς της παραγωγής σε άλλη χώρα.

Οι Ελβετοί θεωρούν ότι αδικήθηκαν καθώς όπως υποστηρίζουν δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να λάβουν μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά αποκλείστηκαν από τη φάση της προεπιλογής, αν και είναι ο μοναδικός κατασκευαστής έξυπνων μετρητών σε όλη την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται πως το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε την αίτηση προεπιλογής της Landis+Gyr AG στον διαγωνισμό των έξυπνων μετρητών με το σκεπτικό ότι η εταιρεία, ενώ στηρίζεται στην τεχνική και επαγγελματική ικανότητα της ελληνικής θυγατρικής της, της «Landis + Gyr SA», για την κατασκευή του εξοπλισμού πεδίου, παρέλειψε να δηλώσει την εταιρεία αυτή, ως υπεργολάβο που θα αναλάβει την εν λόγω κατασκευή.

Κατά της απόφασης του ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ η Landis+Gyr AG άσκησε προδικαστική προσφυγή ενώπιον της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ.), η οποία όμως απορρίφθηκε δικαιώνοντας το ΔΣ του ΔΕΔΔΗΕ. Οι Ελβετοί προσέφυγαν τότε στο ΣτΕ και κατά του ΔΕΔΔΗΕ αλλά και κατά της Ε.Α.ΔΗ.ΣΥ. αλλά το ΣτΕ επικύρωσε την απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων. 

Σύμφωνα με το ΣτΕ, «εφόσον η ελληνική εταιρεία αποτελούσε υποχρεωτικά υπεργολάβο, από τη στιγμή που δηλώθηκε από την Landis+Gyr AG ως τρίτος φορέας δανείζων εμπειρία, θα έπρεπε να δηλωθεί και ως υπεργολάβος της για την εκτέλεση συγκεκριμένου τμήματος της σύμβασης και, ταυτοχρόνως, θα έπρεπε να δηλωθεί το ποσοστό υπεργολαβίας που αναλογεί στο τμήμα αυτό». Κάτι που έκαναν οι οι άλλοι διεκδικητές του διαγωνισμού που δήλωσαν ποιους υπεργολάβους θα χρησιμοποιήσουν αν κερδίσουν το έργο αλλά και τα ποσοστά της εργολαβίας.

Από τη Landis παραδέχονται ότι δεν συμπλήρωσαν σωστά κάποια «κουτάκια» του διαγωνισμού, ωστόσο απορούν με τη σπουδή του ΔΕΔΔΗΕ να τους πετάξει έξω από το διαγωνισμό αντί να τους ζητήσει διευκρινίσεις. «Φυσικά, θα είχαμε κατασκευάσει τους μετρητές στην Ελλάδα για την Ελλάδα, και αυτό το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές σε όλα τα έγγραφα της αίτησης, επομένως, η απόφαση μας στενοχωρεί ακόμη περισσότερο», αναφέρουν από τη Landis+Gyr.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως ίσως ο ΔΕΔΔΗΕ θα έπρεπε να δείξει κάποια ευελιξία και να ζητήσει διευκρινίσεις ώστε να μείνει στο διαγωνισμό η Landis, γεγονός που θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό και ίσως έφερνε καλύτερες προσφορές από όλους τους διεκδικητές, δεδομένου ότι η προσφορά της Landis δεν θα επιβαρυνόταν με τα κόστη παραγωγής σε άλλη χώρα.

Από την άλλη πλευρά δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν πως σε ένα διεθνή διαγωνισμό πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται και να τηρείται η αρχή της ισονομίας. Παραπέμπουν μάλιστα και στον αποκλεισμό της Hard Rock στο διαγωνισμό της ΕΕΕΠ για την άδεια καζίνο στο Ελληνικό για κάποιο λάθος στις ημερομηνίες της εγγυητικής -αν και εκεί τελικά η αδυναμία χρηματοδότησης του έργου από τον προσωρινό νικητή του διαγωνισμού, τη Mohegan, επανέφερε τη Ηard Rock στο διαγωνισμό που μαζί με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έλαβαν τελικά την άδεια.

Το εργοστάσιο της Landis στην Κόρινθο- σε μια περιοχή με υψηλή ανεργία- απασχολεί 900 εργαζόμενους και επηρεάζει με την πρόοδο των εργασιών της πολλούς Έλληνες μεταποιητές οι οποίοι την προμηθεύουν με εξαρτήματα των μετρητών, όπως χαλκός και πλαστικά τμήματα.

Αν οι απειλές-προειδοποιήσεις της μητρικής Landis για μεταφορά της παραγωγής υλοποιηθούν θα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής και όχι μόνο.

H ελβετική Landis+Gyr αποφάσισε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 να εγκατασταθεί παραγωγικά στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενη τα ισχυρά επενδυτικά κίνητρα της εποχής. Στην πρώτη φάση της δραστηριοποίησής του, ο ελβετικός όμιλος εντάχθηκε στην ελληνική αγορά με τη δημιουργία κοινής εταιρείας με την Ελληνική Τράπεζα Επενδύσεων. Αντικείμενο της κοινής εταιρείας ήταν η παραγωγή μετρητών ηλεκτρικού ρεύματος στην Κόρινθο και πελάτης της η ΔΕΗ.

Σταδιακά η εταιρεία απογαλακτίστηκε από τη ΔΕΗ και μόνο ένα μονοψήφιο ποσοστό του κύκλου εργασιών έχει να κάνει με παραγγελίες από τη ΔΕΗ. Το 2012 εν μέσω μνημονιακών συνθηκών, πτώσης της οικοδομής και μετά από δύο ζημιογόνες χρήσεις, υπήρξε η πρόταση αποχώρησης από την Ελλάδα με την παραγωγή του εργοστασίου να μεταφέρεται σε Βρεταννία και Γαλλία.

Οι εργαζόμενοι τότε μπροστά στον κίνδυνο του λουκέτου συμφώνησαν σε μείωση των αποδοχών τους, ενώ παράλληλα το εργοστάσιο εξασφάλισε και μια μεγάλη παραγγελία για την εγκατάσταση 1,7 εκατ. έξυπνων μετρητών στη Ρώμη και η απόφαση για μετεγκατάσταση ανακλήθηκε.

Για μια τριετία το εργοστάσιο πήγε πολύ καλά με μεγάλες παραγγελίες και από τη Landis+Gyr Βορείου Αμερικής με αποτέλεσμα το 2015 να αποφασιστεί η μεταφορά των γραμμών παραγωγής από την Ελβετία στην Κόρινθο.

Η μητρική Landis+Gyr ιδρύθηκε το 1896 στην Ελβετία. Έχει ενοποιημένες πωλήσεις που ξεπερνούν το 1,5 δισ. δολάρια, δραστηριοποιείται σε 30 χώρες σε πέντε ηπείρους και απασχολεί 6.800 εργαζομένους.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, η Ελβετική εταιρεία πριν ξεκινήσει το πρόβλημα με τον παραπάνω διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους ” έξυπνους μετρητές”, είχε ξεκινήσει μεταφορά τεχνογνωσίας και μηχανημάτων στο εργοστάσιο που έχει δημιουργηθεί στο Μεξικό (Landis+Gyr Reynosa), το οποίο απασχολούσε 519 εργαζομένους και σταδιακά υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τους χίλιους πεντακόσιους εργαζόμενους τα επόμενα δύο χρόνια.

Εννοείται πως οι μισθοί των εργαζομένων αυτών είναι περίπου το 50% των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων, οπότε είναι φανερό για ποιο λόγο οι “γαλαντόμοι” εργοδότες ψάχνουν να βρουν προσχήματα για την αποχώρηση τους από την Ελλάδα.

Σχετικές αναρτήσεις

Mediterranean Yacht Show στο Ναύπλιο | Δημήτρης Πτωχός: «Προτεραιότητά μας η ενίσχυση του τουρισμού»

admin2020

Η Ολυμπιακή φλόγα στη διώρυγα της Κορίνθου καθ’ οδόν προς τη Μασσαλία

admin2020

Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός: «Τα αγροτικά ζητήματα αφορούν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies