Διεθνή

Λαβρόφ: Υπάρχει ελπίδα συμβιβασμού στις ειρηνευτικές συνομιλίες

Πόλεμος στην Ουκρανία –
Είναι κοντά στην ολοκλήρωση με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά»

Έπειτα από τρεις εβδομάδες πολέμου στην Ουκρανία, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά». Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού και η ουδετερότητα για την Ουκρανία εξετάζεται σοβαρά.

poster

«Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού. Το ουδέτερο καθεστώς συζητείται σοβαρά τώρα μαζί, φυσικά, με εγγυήσεις ασφαλείας», κατέληξε ο Λαβρόφ, όπως μεταδίδουν Reuters και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Ουκρανία έχει επίσης προβεί με επιφυλακτικό τρόπο σε θετικές ανακοινώσεις σχετικά με τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Λέει ότι προτίθεται να διαπραγματευτεί μέχρι τέλους τον πόλεμο, αλλά δεν θα παραδοθεί ούτε θα δεχτεί ρωσικά τελεσίγραφα.

Όπως είπε ο Λαβρόφ, στα βασικά ζητήματα περιλαμβάνονται η ασφάλεια των πολιτών στην ανατολική Ουκρανία, η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας και τα δικαιώματα των ρωσόφωνων της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν βλέπει κάποια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να λύσουν τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ακόμη ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ έχουν έναν αποφασιστικό ρόλο στον καθορισμό της θέσης των ουκρανικών αρχών, αλλά «σήμερα δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ για γρήγορη επίλυση της σύγκρουσης», τόνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο RBC.

Ανακοινώνοντας την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι απειλούν τη Ρωσία με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, στην πίσω αυλή της Ρωσίας.

Ο Πούτιν έχει ισχυριστεί ότι δεν υπάρχει καμία επιλογή παρά να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση επειδή οι ρωσόφωνοι στην Ουκρανία υφίσταντο «γενοκτονία» από «εθνικιστές και νεοναζιστές» μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.

Η Ουκρανία και η Δύση χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις κατηγορίες για γενοκτονία.

Σχετικές αναρτήσεις

Τεστ DNA ανιχνεύει 18 καρκίνους σε πρώιμο στάδιο

tiresias tiresias

Βόρεια Κορέα: Έτοιμη να δεχτεί τους πρώτους τουρίστες από το 2020

tiresias tiresias

Αρνείται τις κατηγορίες για γενοκτονία το Ισραήλ παρά τα αναμφισβήτητα στοιχεία

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies