ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΚορίνθουΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Μεγάλη πληγη η διάβρωση στον Κορινθιακό Κόλπο – Αδύνατη η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία

Επιδεινώνεται η άσχημη κατάσταση στην περιοχή του Καμαρίου,  που ανήκει στον Δήμο Ξυλοκάστρου, όσον αφορά στις συνέπειες της διαβρωσης της ακτής από την θάλασσα.

Αναφερόμενος σχετικά ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου σημείωσε ότι παραμένει ανολοκλήρωτη, για δεκαετίες, η μελέτη προστασίας από την διάβρωση στον Κορινθιακό κόλπο , την εκπόνηση της οποίας έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών.

Ως εκ τούτου, συνέχισε ο Π. Νίκας, η Περιφέρεια θα προβεί και φέτος σε εφαρμογή προσωρινών -“πυροσβεστικών” όπως τις χαρακτήρισε ο Π. Νίκας- λύσεων, διαθέτοντας περί το 1,5 εκατ. ευρώ για την προστασία της ακτής, στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου η διάβρωση της παραλίας θέτει μεταξύ άλλων εν κινδύνω και την “οικία Τσαλδάρη”, το αρχοντικό του πρώην πρωθυπουργού Παναγή Τσαλδάρη.

Θα πρέπει κάποια στιγμή, επιτέλους να ολοκληρωθεί η μελέτη για δοθούν οριστικές λύσεις. Με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθώ τον νέο υπουργό Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα για να του θέσω το συγκεκριμένο ζήτημα” τόνισε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης.

Οπως ανέφερε σε ημερίδα για την διάβρωση των ακτών η διευθύντρια Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας Ατμόσφαιρας του ΥΠΕΝ Ρεβέκκα Μπατμάνογλου, το πιο ευάλωτο στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κομμάτι της παράκτιας ζώνης είναι οι ακτές σε δέλτα ποταμών (6% του συνόλου), όπως είναι μεγάλο κομμάτι των ακτών του Θερμαϊκού, και οι ακτές μαλακών ιζημάτων (36% του συνόλου), όπως είναι οι ακτές του Κορινθιακού και της Βόρειας Αττικής.

«Μια άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά 0,48 μέτρα, που δεν είναι το πιο δυσμενές σενάριο, θα προκαλέσει στο 60% των ελληνικών παραλιών “οπισθοχώρηση” του μέγιστου πλάτους τους στο 20% και σε ακόμα 15% των παραλιών “οπισθοχώρηση” στο 50% του πλάτους τους», ανέφερε.

Οι γενναίες αποφάσεις, πάντως, αργούν. Η εθνική στρατηγική για την κλιματική αλλαγή περιλαμβάνει ειδική πολιτική για τις παράκτιες ζώνες, ωστόσο τα περιφερειακά σχέδια προσαρμογής και ο μηχανισμός παρακολούθησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

Περαιτέρω, η πολιτεία προχωρά τα τελευταία χρόνια… ως να μη συμβαίνει τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη (ν.4179/13) μείωση της ελάχιστης απόστασης των κτιρίων από τον αιγιαλό σε μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στα 50 μέτρα από τα 100 μέτρα που είναι ο γενικός κανόνας…

 

Σχετικές αναρτήσεις

Συνεδρίασε η Περιφερειακή Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου

admin2020

Κ.Ε.Π. Συνοικισμού θα παραμείνει κλειστό

admin2020

2o Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Κορίνθου «Κόρινθος, Μητρόπολη και Αποικίες»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies