ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟικονομία

Προχώρησε σε μεγάλη αύξηση των βασικών επιτοκίων η ΕΚΤ…

Σε τρίτη συνεχόμενη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε μια προσπάθεια να «χαλιναγωγήσει» τον πληθωρισμό που συνεχίζει να «καλπάζει» στην Ευρωζώνη (9,9% τον Σεπτέμβριο).

 

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, κάτι που σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται πλέον στο 2% (από 1,25% προηγουμένως). Είχε προηγηθεί η αύξηση κατά 75 μονάδες βάσεις τον Σεπτέμβριο και η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, όταν αποφασίστηκε να μπει τέλος στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων για πρώτη φορά από τον Μάρτη του 2016.

 

Η πολιτική της αύξησης των επιτοκίων αποσκοπεί στη μείωση της ζήτησης, για να σταματήσουν να αυξάνονται οι τιμές. Για τα χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά που έχουν δάνεια, θα μεταφραστεί, όμως, σε μεγάλες αυξήσεις της δόσης που πρέπει να πληρώνουν, σε μια ακόμα απόδειξη ότι ο λαός φορτώνεται τελικά τα βάρη κάθε επιλογής στο «μείγμα» διαχείρισης.

 

Ταυτόχρονα, οι συνεχείς αυξήσεις στα επιτόκια βάζουν εμπόδια στην  ανάπτυξη που στηρίζεται στον τραπεζικό δανεισμό και μάλιστα σε μια περίοδο που οι προβλέψεις μιλούν για «πέρασμα» σε ύφεση μεγάλων οικονομιών της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική και η ιταλική.

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies