ΔιεθνήΕιδησούλες

Στηρίζει το ΚΚΕτην προσφυγή της Ν. Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του κράτους του Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή του για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στηρίζει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, κατά του κράτους του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων.

Τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα, το κράτος-δολοφόνος του Ισραήλ που έχει επιβάλλει και διατηρεί την κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη, για πολλές δεκαετίες, διαπράττει αποτρόπαιο έγκλημα στη Λωρίδα της Γάζας, σχεδιασμένη γενοκτονία κατά του λαού της Παλαιστίνης.

Οι νεκροί ξεπερνούν τις 24.000 και δεκάδες χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι και οι τραυματίες. Πάνω από το 70% των νεκρών είναι παιδιά και γυναίκες. Η Γάζα έχει μετατραπεί σε ερείπια και ο λαός λιμοκτονεί, πεθαίνει, χωρίς τρόφιμα, νερό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φάρμακα, ρεύμα και καύσιμα, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί από τις εστίες του.

Τώρα, να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, να τερματιστεί η κατοχή του ισραηλινού κράτους στα παλαιστινιακά εδάφη, να αναγνωριστεί ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, στα σύνορα πριν τον Ιούνη του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΚΚΕ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει τη στήριξη του κράτους του Ισραήλ και την εμπλοκή στους αμερικανοΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς και να στηρίξει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής.

Καλεί τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν στο κρίσιμο ζήτημα της γενοκτονίας του λαού της Παλαιστίνης, για την καταδίκη του ισραηλινού κράτους στο Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.

Καλεί τα συνδικάτα και τους άλλους φορείς του μαζικού κινήματος, να συνεχίσουν και να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και να απαιτήσουν να καταδικαστεί για γενοκτονία το κράτος του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο».

Όπως είναι γνωστό, η  Νότια Αφρική ζήτησε από το Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) να διατάξει το κατοχικό κράτος του Ισραήλ να αναστείλει αμέσως τη δολοφονική εκστρατεία γενοκτονίας στη Γάζα, όπου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 23.500 Παλαιστίνιοι άμαχοι σε περισσότερους από τρεις μήνες ισραηλινής επιθετικότητας.

Το αίτημα ήρθε στο κλείσιμο της πρώτης ημέρας ακροάσεων της αγωγής που άσκησε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ στο ΔΔ.

Η Νότια Αφρική παρουσίασε μια σχολαστικά στοιχειοθετημένη υπόθεση 84 σελίδων στο δικαστήριο, συγκεντρώνοντας αποδεικτικά στοιχεία για τη δολοφονία χιλιάδων Παλαιστινίων από το Ισραήλ στη Γάζα και τη δημιουργία συνθηκών «που ευνοούν τη φυσική τους καταστροφή», συνιστώντας έγκλημα «γενοκτονίας» εναντίον τους.

Λαμόλα: Το Ισραήλ έχει ξεπεράσει όλα τα όρια  

Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής, Ρόναλντ Λαμόλα, τόνισε ότι καμία ένοπλη επίθεση στο έδαφος ενός κράτους, ανεξάρτητα από τη σοβαρότητά του, δεν μπορεί να δικαιολογήσει παραβιάσεις της  Σύμβασης για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας.

Ο Λαμόλα επεσήμανε ότι η Νότια Αφρική υπέβαλε αυτήν την αξίωση εκ μέρους του Κράτους της Παλαιστίνης, πιστεύοντας στην πρόληψη της γενοκτονίας, τονίζοντας ότι αυτό που συμβαίνει στη Γάζα έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς συμφωνίες για την πρόληψη της γενοκτονίας. Ζήτησε να σταματήσει η καταστροφή που αντιμετωπίζει η Παλαιστίνη.

Πηγή: Associated Press

Ο Λαμόλα είπε κατά την εναρκτήρια δήλωση του για την υπόθεση: «Απλώνοντας τα χέρια μας στον λαό της Παλαιστίνης, το κάνουμε έχοντας πλήρη επίγνωση ότι είμαστε μέρος της ανθρωπότητας».

«Αυτά ήταν τα λόγια του ιδρυτικού μας προέδρου, Νέλσον Μαντέλα· αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο η Νότια Αφρική προσχώρησε στη Σύμβαση για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας το 1998».

Η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση ώθησε τους κατοίκους της Γάζας στα όρια της πείνας

Η Αντίλα Χασίμ, δικηγόρος από την αντιπροσωπεία της Νότιας Αφρικής, εξήγησε ότι η ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Γάζα έχει ωθήσει τους κατοίκους «στο χείλος της πείνας». Τόνισε ότι η κατάσταση έχει φτάσει σε σημείο όπου οι ειδικοί αναμένουν μεγαλύτερο αριθμό θανάτων λόγω πείνας και ασθενειών.

Η Χασίμ τόνισε την ανάγκη να αποτραπεί το Ισραήλ από τη συνέχιση της γενοκτονίας και προέτρεψε το δικαστήριο να μελετήσει τα εγκλήματα του Ισραήλ και να εκδώσει απόφαση για την παύση της γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων πολιτών.

Παρουσίασε ακουστικά και οπτικά στοιχεία για να αποδείξει πως το Ισραήλ παραβιάζει τη Σύμβαση για τη Γενοκτονία, χρησιμοποιώντας πρωτοφανή επίπεδα δολοφονιών. Τόνισε επίσης την έλλειψη ασφαλών ζωνών στη Γάζα, όπου δεκάδες χιλιάδες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν τους τελευταίους τρεις μήνες, με το 70% να είναι γυναίκες και παιδιά.

Ο δικηγόρος περιέγραψε περαιτέρω τη σκόπιμη καταστροφή κατοικιών, υποδομών και περιορισμών στην είσοδο βοήθειας από το Ισραήλ, με αποτέλεσμα να είναι προ των πυλών ένας πραγματικός λιμός. Παρουσίασε βίντεο που απεικονίζουν την απόγνωση των κατοίκων της Γάζας, που δεν έχουν ρούχα, καταφύγιο και καθαρό νερό, αντιμετωπίζοντας εκτεταμένες ασθένειες.

Ο Χασίμ κατέληξε δηλώνοντας ότι τα μέτρα του Ισραήλ εμποδίζουν τις γυναίκες να γεννούν ανθρώπινα, με το 15% να αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Το Ισραήλ στοχεύει επίσης εργαζόμενους στην ανθρωπιστική βοήθεια, καθιστώντας δύσκολη την παροχή βοήθειας σε όσους έχουν ανάγκη.

Οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού αντικατοπτρίζουν τις οδηγίες των αξιωματούχων

Η Τεμπέκα Ντζουκαϊτόμπι, έτερη δικηγόρος της αντιπροσωπείας της Νότιας Αφρικής έριξε φως στις ισραηλινές δηλώσεις που αποκαλύπτουν την πρόθεσή τους για γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ντζουκαϊτόμπι εξήγησε ότι οι ισραηλινοί ηγέτες κατοχής δικαιολογούν την καταστροφή παλαιστινιακών ζωών χρησιμοποιώντας ρατσιστικές και εξτρεμιστικές φράσεις, όπως περιγράφοντας τον βομβαρδισμό μιας εκπαιδευτικής εγκατάστασης στη Γάζα ως «καταφύγιο για τα ανθρώπινα ζώα».

Συνέχισε, δηλώνοντας ότι ορισμένοι Ισραηλινοί στρατιωτικοί ηγέτες εκφράζουν την επιθυμία τους να εισέλθουν στη Γάζα και να καταστρέψουν τα πάντα, στοχεύοντας σπίτια, χρησιμοποιώντας βόμβες και εκρηκτικά για να καταστρέψουν ολόκληρες γειτονιές.

Τόνισε ότι οι ενέργειες του ισραηλινού στρατού βασίζονται στις οδηγίες των Ισραηλινών αξιωματούχων να στοχοποιήσουν οικογένειες, πολίτες και παιδιά, παρέχοντας επαρκή στοιχεία για να επιβεβαιωθεί ότι διαπράττονται σφαγές εναντίον αμάχων.

Επεσήμανε ακόμη ότι οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα και ότι θα αντιμετωπίσουν την καταστροφή.

Επιβεβαίωσε ότι η πρόθεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για γενοκτονία ήταν ξεκάθαρη μέσω της υποκίνησης για βομβαρδισμό ζωτικών εγκαταστάσεων και των δηλώσεων που ζητούσαν την εξάλειψη της Γάζας. Οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο Παλαιστίνιους δημοσιογράφους, θεωρώντας εχθρούς τις γυναίκες, τα παιδιά και τις εγκύους, μετατρέποντας τη Γάζα σε σφαγεία.

Παρέθεσε δηλώσεις ενός Ισραηλινού υπουργού που ζήτησε «την άρνηση του νερού και των καυσίμων, καθώς αυτό αξίζει σε έναν λαό δολοφόνων παιδιών» και έναν άλλον που είπε «Το Ισραήλ πρέπει να βρει τρόπους για τους κατοίκους της Γάζας που είναι πιο επώδυνοι από τον θάνατο».

Η Ντζουκαϊτόμπι τόνισε ότι τα μέλη του ισραηλινού κόμματος Λικούντ θεωρούν φυσιολογικό να συζητούν απόψεις για τον αφανισμό της Γάζας, υποστηρίζοντας ότι είναι καθήκον των ισραηλινών εποίκων να καταστρέψουν τη Λωρίδα.

Επεσήμανε ότι το Ισραήλ παρεμπόδισε την ανθρωπιστική βοήθεια, έκλεισε όλα τα περάσματα που οδηγούσαν στη Γάζα και κατέστρεψε άνευ προηγουμένου τον τομέα της υγείας.

Διεθνής υποστήριξη για την κίνηση της Νότιας Αφρικής

Πηγή: Associated Press

Εκπρόσωποι από την Ιορδανία, την Τουρκία, τη Λιβύη, το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές, τις Μαλδίβες, τη Βενεζουέλα, τη Ναμίμπια, τη Νικαράγουα, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, τη Βολιβία, την Κολομβία, τη Βραζιλία, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας με 57 κράτη μέλη και τον Αραβικό Σύνδεσμο, επιπλέον 200 καθηγητές και ειδικοί στο διεθνές δίκαιο, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την αγωγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο.

Αύριο, το δικαστήριο θα ακούσει την απολογία του Ισραήλ. Μια απόφαση για επείγοντα μέτρα, που αναμένεται να περιλαμβάνουν άμεσες εντολές προς το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Γάζα, αναμένεται αργότερα αυτόν τον μήνα. Ωστόσο, το δικαστήριο δεν θα εκδώσει απόφαση για κατηγορίες γενοκτονίας ταυτόχρονα.

Η Νότια Αφρική κατέθεσε μήνυση κατά του Ισραήλ στις 29 Δεκεμβρίου, κατηγορώντας το ότι διέπραξε «πράξεις γενοκτονίας» κατά του λαού της Γάζας. Η μήνυση περιστρέφεται γύρω από τις υποχρεώσεις του Ισραήλ βάσει της Σύμβασης για τη Γενοκτονία, επιδιώκοντας επείγοντα μέτρα για την προστασία των Παλαιστινίων στη Γάζα από περαιτέρω βλάβη και διασφαλίζοντας ότι το Ισραήλ συμμορφώνεται με τη σύμβαση, σταματώντας αμέσως τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις.

(Πηγή: Wafa)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies