ΔιεθνήΕιδησούλες

Χιλή: Νέος πρόεδρος ο αριστερός Γκαμπριέλ Μπόριτς

Η Χιλή αλλάζει και επίσημα σελίδα. Τριάντα ένα χρόνια μετά την αποχώρηση του δικτάτορα Πινοτσέτ από την εξουσία και την εναλλαγή της Δεξιάς με την Κεντροαριστερά στην κυβέρνηση της Χιλής, ένας 35χρονος αριστερός αναλαμβάνει τα ηνία της χώρας.

 

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς, είναι ο νέος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας ο οποίος υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του, «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», και ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

Επικρατώντας με άνεση του αντιπάλου του, του υποψήφιου της άκρας δεξιάς Χοσέ Αντόνιο Καστ, υπόσχεται να μεταμορφώσει τη χώρα προωθώντας για αρχή μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ. Παράλληλα, εξαγγέλλει καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα.

 

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του στον δεύτερο γύρο.

Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς, ο Χοσέ Αντόνιο Καστ, αναγνώρισε επίσημα χθες Κυριακή τη νίκη του υποψήφιου της αριστεράς Γκαμπριέλ Μπόριτς στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Χιλή.

Με σχεδόν το 70% των εκλογικών τμημάτων να έχει ενσωματωθεί, ο κ. Μπόριτς προηγείται με κάπου 10 μονάδες διαφορά, συγκεντρώνοντας 55,18% των ψήφων έναντι 44,82% του κ. Καστ.

 

 

«Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο με τον Γκαμπριέλ Μπόρις, τον οποίο συνεχάρην για τον θρίαμβό του. Από σήμερα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής και αξίζει όλο μας τον σεβασμό και την εποικοδομητική συνεργασία. Η Χιλή έρχεται πάντα πρώτη», ανέφερε ο Χοσέ Αντόνιο Καστ μέσω Twitter.

Στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη χώρα των Άνδεων, τον Νοέμβριο, ο κ. Καστ είχε καταλάβει την πρώτη θέση με σχεδόν το 28% των ψήφων, ενώ ο κ. Μπόρις ήταν δεύτερος με σχεδόν το 26%.

 

 

 

Σχετικές αναρτήσεις

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Ας δούμε το Ξυλόκαστρο πριν από 55 χρόνια…

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies