ΑχαΐαςΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δωρεάν τα δημοτικά ποδήλατα στην Πάτρα

Νέους ποδηλατόδρομους εξήγγειλε ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με θέμα την Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η δημοτική αρχή «προώθησε μια πολιτική η οποία αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής χρήσης του ποδηλάτου ως καθημερινό μέσο μετακίνησης».

Ειδικότερα, ανέφερε πως εκτός «από τον ποδηλατόδρομο που κατασκευάσαμε στο Νότιο Πάρκο, έχει ήδη δημοπρατηθεί η κατασκευή ποδηλατοδρόμου σε όλο το μήκος της παραλιακής, από την πλαζ της Αγυιάς έως και τον Γλαύκο», προγραμματίζεται η κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων, ενώ προβλέπεται και η κατασκευή ποδηλατοδρόμου 2 χιλιομέτρων στο έλος της Αγυιάς, στο πλαίσιο της συνολικής του ανάπλασης.

Ο δήμαρχος ανέφερε συγκεκριμένα τα εξής:

«Η δημοτική αρχή, έχοντας ως προτεραιότητα την καλυτέρευση των συνθηκών ζωής των κατοίκων της Πάτρας, προώθησε μια πολιτική η οποία αναδεικνύει την ανάγκη μαζικής χρήσης του ποδηλάτου ως καθημερινό μέσο μετακίνησής τους. Αυτό είναι ζωτική ανάγκη σε μια πόλη όπως η Πάτρα, που για δεκαετίες οι δημοτικές αρχές και οι κυβερνήσεις έδιναν προτεραιότητα και πριμοδοτούσαν τη χρήση των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να στερείται η πόλη μας τους ποδηλατοδρόμους.

Σε αυτό το πλαίσιο, με την πολύτιμη βοήθεια των εργαζομένων μας, προσπαθήσαμε να αλλάξουμε σελίδα στην πόλη μας και να αποκτήσει επιτέλους ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων πολλών χιλιομέτρων.

Εκτός από τον ποδηλατόδρομο που κατασκευάσαμε στο Νότιο Πάρκο, έχει ήδη δημοπρατηθεί η κατασκευή ποδηλατοδρόμου σε όλο το μήκος της παραλιακής, από την πλαζ της Αγυιάς έως και τον Γλαύκο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ολοκληρωμένης Αστικής Ανάπλασης Ιστορικού Κέντρου Πάτρας, προγραμματίζεται η κατασκευή δικτύου ποδηλατοδρόμων που θα περιλαμβάνει τις οδούς Αγ. Νικολάου, από την οδό Μαιζώνος έως 25ης Μαρτίου, Κανάρη, από την οδό Όθωνος Αμαλίας έως την οδό Αθανασίου Διάκου, Υψηλάντου, από την οδό Αγίου Νικολάου έως την οδό Ερμού και από την οδό Βότση έως την οδό Κανάρη και τέλος, Σισσίνη, από την οδό Γερμανού έως την πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή ποδηλατοδρόμου 2 χιλιομέτρων στο έλος της Αγυιάς, στο πλαίσιο της συνολικής του ανάπλασης.

Το 2016 ξεκίνησε η λειτουργία του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, με 11 σταθμούς ποδηλάτων, 80 ηλεκτρονικές βάσεις πρόσδεσης, 5 κιόσκια πληροφοριών και 60 ποδήλατα, αλλά και τον σχεδιασμό και υλοποίηση του έργου κατασκευής ποδηλατοδρόμων στην Πάτρα.

Δυστυχώς, οι μεγάλες καταστροφές και οι βανδαλισμοί των ποδηλάτων και των σταθμών, μας υποχρέωσαν σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας τους, έως ότου τελειώσουν όλες οι διαδικασίες και επαναλειτούργησε το σύστημα στις 25 Νοεμβρίου 2019, προκειμένου να αποτελέσουν τα ποδήλατα ένα εναλλακτικό μέσο κυκλοφορίας στο κέντρο της πόλης μας.

Το Σύστημα Κοινόχρηστων Ποδηλάτων είναι μια εντελώς δωρεάν υπηρεσία και εξυπηρετεί ατομικές μετακινήσεις από ένα σημείο – αφετηρία προς άλλο σημείο – προορισμό, χωρίς υποχρέωση επιστροφής του ποδηλάτου στην αφετηρία, αλλά σε οποιονδήποτε από τους 11 σταθμούς.

Κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του το Σύστημα ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, έχοντας 1.500 χρήστες και 70 κατά μέσο όρο καθημερινές χρήσεις.

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει να στηρίξουμε και να προωθήσουμε το ποδήλατο, γιατί η μαζική χρήση του μπορεί να αποτελέσει απάντηση στα οξυμένα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης.

Το ποδήλατο ως μέσο μετακίνησης και εύκολης πρόσβασης, φιλικό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, πρέπει να έχει πλεονεκτική θέση, να προβληθεί και να αποτελεί προτεραιότητα.

Όπως φάνηκε και κατά το διάστημα της πανδημίας, ήταν παγκόσμια ψηλά στις προτιμήσεις και τις προτεραιότητες των πολιτών ως ασφαλές μέσο μετακίνησης, αλλά και εκγύμνασης και ψυχαγωγίας.

Θεωρούμε ότι αυτή η δράση πρέπει να “αγκαλιαστεί” και να υιοθετηθεί από τους πολίτες, γιατί από την επιτυχία του εξαρτώνται πολλές και νέες δράσεις, όπως για παράδειγμα: Η επέκταση του συστήματος σε περισσότερες περιοχές, η εύρεση χρηματοδότησης και εφαρμογή του συστήματος κοινόχρηστων ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων».

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος και οι εκπρόσωποι της ποδηλατικής κοινότητας «Πιάνω τη ζωή από το τιμόνι» Αυγουστίνος Κατσιβαρδάς και Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος που κάλεσαν τους Πατρινούς στη σημερινή ποδηλατάδα στις 8.30 μ.μ. από την πλατεία Γεωργίου. Σημειώνεται πως στην εκδήλωση θα βρεθεί και ο δήμαρχος.

Οι θέσεις των ποδηλάτων και πληροφορίες για τις εγγραφές

Οι θέσεις των Σταθμών Κοινόχρηστων Ποδηλάτων είναι οι παρακάτω:

– Νότιος (νέος) λιμένας Πάτρας

– Δημοτικός χώρος στάθμευσης «Γεώργιος Καλεντζώτης»

– Πλατεία Τριών Συμμάχων / Κεντρικός Σιδηροδρομικός Σταθμός

– Πλατεία Γεωργίου Α΄

– Αγορά Αργύρη / Πεζόδρομος Καψάλη

– Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Όλγας)

– Πλατεία Καποδίστρια (Μαρκάτο)

– Πλατεία Υψηλών Αλωνίων

– Πλατεία 28ης Οκτωβρίου (Πίνδου)

– Πεζόδρομος Τριών Ναυάρχων (συμβολή με Μαιζώνος)

– Σταθμός υποδοχής επιβατών «Π. Κανελλόπουλος».

Προϋπόθεση για τη χρήση του κοινόχρηστου ποδηλάτου είναι η εγγραφή στην υπηρεσία και η απόκτηση της προσωπικής ηλεκτρονικής κάρτας χρήστη. Όσοι ενδιαφέρονται και εγγράφονται για πρώτη φορά, μπορούν να καταθέσουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά στη Γραμματεία της Διεύθυνσης Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης στο ισόγειο του Δημαρχείου (Μαιζώνος 108):

Φωτοαντίγραφο των δύο όψεων της Αστυνομικής Ταυτότητας ή του διαβατηρίου.

Φωτοαντίγραφο Λογαριασμού ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, κ.λπ.) για την «ταυτοποίηση» της μόνιμης κατοικίας.

Για όσους είναι ήδη εγγεγραμμένοι, απαιτείται η ανανέωση της εγγραφής τους μέσω mail στη διεύθυνση podilatapatras@gmail.com στο οποίο θα αναφέρουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, αριθμό κάρτας που κατέχουν, διεύθυνση, Ταχυδρομικό Κώδικα, αριθμό κινητού τηλεφώνου, αριθμό δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου) ή προσκομίζοντας τα ίδια στοιχεία στη γραμματεία της Διεύθυνσης Πολεοδομικού και Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού και Δόμησης στο ισόγειο του Δημαρχείου (Μαιζώνος 108).

Τέλος, αν ήταν χρήστες του συστήματος αλλά έχουν απολέσει την ηλεκτρονική κάρτα, μπορούν με τους ίδιους τρόπους να επανεγγραφούν, δηλώνοντας την απώλεια.

Σχετικές αναρτήσεις

Η Μεγάλη Έκθεση EURO AGRO EXPO 2024 στην Αμαλιάδα 24, 25 και 26 Μαΐου 2024

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies