Μεσσηνίας

Αποκλιμάκωση της έντασης, άκαιρες οι διχαστικές δηλώσεις

Με αφορμή το σοκ και την αναστάτωση που επικρατεί στην τοπική κοινωνία τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας του τραγικού συμβάντος στην Πιπερίτσα Μεσσηνίας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 18χρονου Ρομά, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσσηνίας καλεί όλους τους φορείς του νομού μας σε συστράτευση, ώστε να βρεθούν οι βηματισμοί αποκλιμάκωσης της έντασης και να επανέλθει η ζωή των πολιτών σε συνθήκες κοινωνικής ηρεμίας.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις του τοπικού βουλευτή της ΝΔ Μ. Χρυσομάλλη, αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά υποδαυλίζουν το ήδη εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί, επενδύοντας στον κοινωνικό διχασμό, προς άγρα ψήφων βέβαια, την ημέρα μάλιστα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, που με πρόσχημα τη δήθεν «ασφάλεια» είχε επενδύσει στο μίσος, στην ωμή βία, στον κοινωνικό ρατσισμό και στην ξενοφοβία.

Να θυμίσουμε, λοιπόν, πως τον Ιανουάριο του 2014, το επιχειρησιακό σχέδιο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, προέβλεπε κατάργηση 7.600 οργανικών θέσεων πανελλαδικά. Στο πλαίσιο αυτό, οι οργανικές θέσεις των αστυνομικών στη Μεσσηνία μειώθηκαν κατά 80. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναδιάρθρωσε και ενίσχυσε τα αστυνομικά τμήματα ώστε η λειτουργία τους να είναι αποτελεσματική για τον πολίτη και ασφαλής για τους αστυνομικούς, δημιούργησε τον θεσμό των κινητών αστυνομικών μονάδων, που στελεχωμένες με επάρκεια πραγματοποιούν επισκέψεις στα χωριά του νομού, ίδρυσε αστυνομικό σταθμό στο αεροδρόμιο Καλαμάτας δημιουργώντας 17 νέες οργανικές θέσεις στη Μεσσηνία, αναβάθμισε τον θεσμό του τοπικού αστυνόμου, που σε πολλές περιπτώσεις λειτούργησε υποδειγματικά, όπως στη Χώρα, έθεσε εκ νέου σε λειτουργία τις σχολές της αστυνομίας, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα.

Όμως η ουσιώδης διαφορά ανάμεσα στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ βρίσκεται στο γεγονός, ότι η ΝΔ προτάσσει την καταστολή, αγνοώντας ότι η παραβατικότητα έχει κοινωνικά αίτια, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εστιάζει στην πρόληψη του εγκλήματος. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 2016, για να αντιμετωπιστεί το θέμα της κοινωνικής ενσωμάτωσης, της καταπολέμησης της παραβατικότητας μέσω της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των Ρομά, ίδρυσε Ειδική Γραμματεία, με τη συμμετοχή εκπροσώπων δέκα υπουργείων (εργασίας, παιδείας κλπ), η οποία υλοποίησε πολλές δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μεταξύ άλλων:
• Kαταγραφή των οικισμών και σχέδια για τη μεταστέγαση των πιο υποβαθμισμένων καταυλισμών με εξασφαλισμένα κονδύλια από την Ε.Ε.

• Προγράμματα για την προώθηση στην εργασία και την μικρή επιχειρηματικότητα

• Προγράμματα για την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών ώστε να μην εγκαταλείπουν το σχολείο.

Η «συνεισφορά» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε όλα αυτά, μόλις ανέλαβε, ήταν η κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας Ρομά και η εγκατάλειψη όλων των δρομολογημένων δράσεων, με αποτέλεσμα τους τελευταίους μήνες να παρατηρείται εκ νέου αύξηση της παραβατικότητας, με αποκορύφωμα το τραγικό γεγονός της Πιπερίτσας. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης, τον Ιανουάριο του 2020, κατά την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, υποσχέθηκε στους δημάρχους του νομού ενισχυτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εμπέδωσης του αισθήματος της ασφάλειας στους πολίτες του νομού. Πέρασε 1,5 χρόνος από την επάνοδο της ΝΔ στη διακυβέρνηση της χώρας και 10 μήνες από την επίσκεψη Χροσοχοΐδη στη Μεσσηνία, χωρίς κανένα αντίκρισμα των υποσχέσεων αυτών. Αντιθέτως, αντί για αύξηση των οργανικών θέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, που ζητούσε η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του νομού, επιλέχθηκε απλώς η μετακίνηση αστυνομικών από τη μία Διεύθυνση στην άλλη…
Ο ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με αίσθημα ευθύνης θα στηρίξει και θα σταθεί δίπλα σε όλους τους συλλογικούς φορείς του νομού μας και την Αυτοδιοίκηση για συνεννόηση και λήψη μέτρων, ώστε να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου και ασφάλειας στους πολίτες, ειδικά των δήμων Καλαμάτας και Μεσσήνης, που σήμερα δοκιμάζεται.

Καλεί τέλος την κυβέρνηση να σταματήσει να …αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση. Να σταματήσει τα παχιά λόγια και την ψηφοθηρική προπαγάνδα εκμεταλλευόμενη την υπαρκτή παραβατικότητα ενός τμήματος των Ρομά. Να απομονώσει τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της, παρουσιάζοντας επιτέλους ένα σχέδιο που να συνδυάζει την καταστολή με τις δράσεις πρόληψης του εγκλήματος, ώστε να αποκλειστούν στο μέλλον τα αυξανόμενα πλέον φαινόμενα παραβατικότητας και αυτοδικίας που δηλητηριάζουν τις τοπικές κοινωνίες.

Σχετικές αναρτήσεις

Στην ΠΕ Μεσσηνίας ο Περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός | Προοπτικές και προκλήσεις σε κρίσιμα έργα

admin2020

«Συμμετοχή στην ημερίδα διαβούλευσης των σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών»

admin2020

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει τις εκδηλώσεις που θα γίνουν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλαδά για τα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies