Η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης είναι υποχρεωτική σε κάθε Δήμο που υπερβαίνει πληθυσμό μεγαλύτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) κατοίκους και θεσμοθετήθηκε σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν οι δημότες μια πρόσβαση απευθείας προς την ανώτατο όργανο διοίκησης ενός Δήμου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο.
Στην περίπτωση της Κορίνθου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Πνευματικός, είχε κάνει γνωστή την απαρέσκειά του προς μορφές που ευνοούσαν την συμμετοχή ενεργών πολιτών και φορέων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με αποτέλεσμα η δημοτική επιτροπή διαβούλευσης επί των ημερών του, να συνεδριάσει μόνο μια φορά και στην συνέχεια να πεταχτεί στον κάλαθο των αχρήστων.
Με την εκλογή της σημερινής δημοτικής αρχής, αρκετοί (όχι πολλοί…) πίστεψαν ότι τουλάχιστον στο πεδίο αυτό , κάτι θα άλλαζε, όμως… Όμως, η επιτροπή διαβούλευσης συνεδρίασε την 18η Δεκεμβρίου 2019 σε επαναληπτική συνεδρίαση και έκτοτε αγνοείται η τύχη της, αφού ο Πρόεδρος της, που είναι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι φαίνεται εξαιρετικά απασχολημένος για να συγκαλέσει νέα συνεδρίαση.
Με αφορμή όμως ρεπορτάζ τοπικής ιστοσελίδας της Κορινθίας, αναφορικά με όσα ειπώθηκαν κατά την μοναδική -μέχρι στιγμής- συνεδρίαση, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε την όλη λειτουργία της Επιτροπής.
Αποτέλεσμα: Συγκλονιστικό!
Η Επιτροπή πραγματικά προσπάθησε να συνεισφέρει το καλύτερο στον Δήμο Κορινθίων και όχι να αντιπολίτευτει τις δημοτικές αρχές που έχουν βρεθεί στη διοίκηση του δήμου και πραγματικά κατατέθηκαν εξαιρετικά αξιόλογες προτάσεις με πιο χαρακτηριστική -ίσως- την πρόταση δημιουργίας ενός Μουσείου για την Κορινθιακή τριήρη με πλήρη ανάλυση του κόστους και υψηλή επισκεψιμότητα, καθώς το θέμα ενδιαφέρει χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Θα περίμενε κανείς ότι μία τόσο αξιόλογη πρόταση θα συζητούνταν σε ένα από τα επόμενα δημοτικά συμβούλια ,αφού εκκρεμεί ήδη από το 1999 ενώπιον του δήμου Κορινθίων και του εκάστοτε δημάρχου.
Κοιτώντας όμως το Πρακτικό 2/18-12-2019 της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Κορινθίων με Αριθμ. Απόφασης: 1 (http://www.korinthos.gr/%ce%b1%cf%81%ce%b9%ce%b8%ce%bc-%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7%cf%82-1/), διαπιστώσαμε με έκπληξη ,μεγάλη έκπληξη αλήθεια, ότι η πρόταση αυτή απουσιάζει εντελώς από το πρακτικό…
Αναρωτιόμαστε τι ακριβώς συμβαίνει: Σε κάποιον δεν άρεσε η πρόταση και αποφάσισε να την απαλείψει από το πρακτικό, αλλοιώνοντας το;
Ποιος είναι ο υπεύθυνος;
Διότι όλη η συνεδρίαση ηχογραφήθηκε και μαγνητοσκοπήθηκε και όπως προκύπτει από τα ντοκουμέντα αυτά, πραγματικά η πρόταση αναλύθηκε εκτενώς και έτυχε μεγάλης αποδοχής.
Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο διότι προκύπτει πώς με εντολή κάποιου (που πρέπει να βρεθεί), αλλοιώνονται τα πρακτικά μιας θεσμικής επιτροπής, γεγονός που σημαίνει ότι σε μία δεδομένη στιγμή μπορεί να φτάσουμε και σε αλλοίωση ακόμα, ακόμα και αποφάσεως του δημοτικού συμβουλίου, αν δεν υπάρξει η δέουσα εποπτεία και έλεγχος.