Στην αδράνεια της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπαραθέτει το «Μένουμε Όρθιοι – 2»

Πριν από δύο μήνες, o Αλέξης Τσίπρας πρωτοπαρουσίασε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι». Η λογική της ήταν σαφής: Να φρενάρουμε την ύφεση με ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας, ώστε να αμβλυνθούν άμεσα οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας. Για πρώτη φορά αξιωματική αντιπολίτευση στον τόπο μας κατέθεσε στην κυβέρνηση μια συνολική, πλήρη, κοστολογημένη και αξιοποιήσιμη πρόταση. Χάρη κυρίως στην σημαντική παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με το «μαξιλάρι» των 37 δις διαθεσίμων στα ταμεία του κράτους.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν αξιοποίησε αυτή την πρότασή μας, αλλά αρνήθηκε ακόμη και να συμμετάσχει σε έναν ουσιαστικό διάλογο. Σήμερα, έχουμε ήδη χάσει πολύτιμο χρόνο. Γιατί ο πυρήνας της πρότασής μας, δεν ήταν μόνο η ποσότητα και η ποιότητα των μέτρων, αλλά και ο χρόνος εφαρμογής τους. Οι επιπτώσεις αυτής της επιλογής της κυβέρνησης είναι βέβαιο ότι θα είναι ορατές και ενδεχομένως μη αναστρέψιμες. Η ύφεση που θα καταγραφεί το 2020 θα είναι τελικά πολύ μεγάλη. Και με ευθύνη της κυβέρνησης, ακριβώς επειδή δεν θέλησε να υιοθετήσει τις προτάσεις μας, θα είναι μεγαλύτερη, πιθανώς η μεγαλύτερη σε όλη την ευρωζώνη.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα, υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας. Το «Μένουμε όρθιοι – 2» είναι προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει τόσο η κρίση όσο και η άρνηση της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα να ενισχύσει την εργασία και τις επιχειρήσεις. Η διάρκειά του είναι οι τέσσερις επόμενοι μήνες. Περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικής επέκτασης 13,4 δις ευρώ, στοχευμένο όμως σε δράσεις που θα δώσουν πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία αλλά και στήριγμα σε κάθε νοικοκυριό, σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, επιχειρηματία.

Τα βασικά μέτρα του επικαιροποιημένου προγράμματος «Μένουμε όρθιοι – 2» είναι τα ακόλουθα:

Α) Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, ικανό να στελεχώσει τόσο τα δημόσια νοσοκομεία και επαρκή αριθμό μονάδων εντατικής θεραπείας, όσο και ένα αξιόπιστο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας.

Β) Στήριξη της εργασίας. Πυρήνας της πρότασής μας είναι η καταβολή των μισθών των εργαζομένων στο 100%, η μη αρνητική μεταβολή των σχέσεων εργασίας και αυτονόητα η διατήρηση των θέσεων εργασίας. Το σύνολο των παρεμβάσεων για την στήριξη της εργασίας ανέρχονται στα 3,7 δισ. ευρώ και αφορούν τουλάχιστον 1,7 εκ εργαζόμενους και 200.000 επιχειρήσεις.

Γ) Εισόδημα έκτακτης ανάγκης. Αφορά όσους είδαν τις αποδοχές τους να μειώνονται ραγδαία τους τελευταίους μήνες. Το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Δ) Στήριξη επιχειρήσεων. Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα είναι δύσκολη έως αδύνατη για ένα μεγάλο μέρος τους, προτείνουμε:

– Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

– Μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%. Πρόκειται για πρόταση που είχαμε εξαγγείλει από πέρυσι ως κυβέρνηση και θα είχε ήδη εφαρμοστεί αν είχαμε παραμείνει .

– Ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

– Εισαγωγή του εργαλείου των μικροχρηματοδότησεων, που ετοιμάστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι έκτοτε παραμένει στα συρτάρια της κυβέρνησης.

Ε) Στήριξη κλάδων και τομέων της οικονομίας που έχουν πληγεί υπέρμετρα:

– Τουρισμός: Γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού με στόχο 3 εκ συμπολίτες μας να μετακινηθούν φέτος δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να καλύπτεται από το κράτος. Κατάργηση εκτάκτως του φόρου διαμονής.

– Εστίαση: Μείωση του ΦΠΑ στο σύνολο της εστίασης στο 6% (εξαιρούνται τα αλκοολούχα).

– Πρωτογενής Παραγωγή: Για τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς, εκτός από την πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών τους από την μη επιστρεπτέα ενίσχυση, την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους και από το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης, προτείνουμε επιπλέον τη στήριξη των κτηνοτρόφων με 80 εκ., και των ελαιοκαλλιεργητών με 120 εκ. και την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων..

Και αυτά τα προτεινόμενα μέτρα, είναι πλήρως κοστολογημένα και καλύπτονται από:

– Τα Ταμειακά Διαθέσιμα (36 δισ. € εκ των οποίων τα 15,7 είναι δεσμευμένα για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους)

– Το νέο δανεισμό του δημοσίου από τις αγορές ομολόγων, εντόκων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της κυβέρνησης (4,5 δισ. € τουλάχιστον)

– Την ενεργοποίηση και αναπροσανατολισμό πόρων ΕΣΠΑ (6-6,5 δισ. € τουλάχιστον)

– Το Πρόγραμμα SURΕ (1,5 δισ. €)

– Την ΕΚΤ: Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP) (12 δισ. €)

– Το Νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (3 δισ. €).

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ