ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΟικονομίαΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Στα αζήτητα η ρύθμιση των 72 δόσεων για τα κορονο-χρέη

Οι 800.000 και πλέον φορολογούμενοι, οι φορολογικές υποχρεώσεις των οποίων τέθηκαν σε αναστολή καταβολής μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει έως τις 31 Δεκεμβρίου να υποβάλλουν αίτηση στην εφορία εντάσσοντας τα ποσά που χρωστούν στην εφορία στη ρύθμιση των 36 άτοκων ή 72 έντοκων δόσεων με χαμηλό επιτόκιο (2,5%).

Ωστόσο, και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μόλις 25.000 έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών. Από την ΑΑΔΕ αναφέρουν ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται οι αιτήσεις να “απογειωθούν”, χωρίς πάντως να είναι γνωστό εάν θα ενταχθούν και οι 820.000 φορολογούμενοι και επιχειρήσεις.

Δεν αποκλείεται πάντως να δοθεί μικρή παράταση, εφόσον χρειασθεί με την πρώτη δόση όμως να παραμένει η 31η Ιανουαρίου 2022.

Οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν αποπληρωμή σε 36 άτοκες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ρύθμισης δεν μπορεί να είναι κατώτερο από 30 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, έως 1.000 ευρώ ή κατώτερο από 50 ευρώ για ρυθμίσεις οφειλών συνολικού ύψους, συμπεριλαμβανομένων τόκων και προσαυξήσεων, άνω των 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής δόσης, επιβάλλεται μηνιαία προσαύξηση 5%.

Ποιους αφορά η ρύθμιση

Στη ρύθμιση 36-72 δόσεων υπάγονται οφειλέτες με αρρύθμιστες οφειλές βεβαιωμένες στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα από 1 Μαρτίου 2020 έως 31 Ιουλίου 2021 και συγκεκριμένα:

-Φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες πληγέντες λόγω COVID.

-Νομικά πρόσωπα /οντότητες πληγέντες/πληγείσες λόγω COVID.

-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες με αναστολή σύμβασης εργασίας για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού με μονομερή δήλωση για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 λόγω COVID.

-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που εντάχθηκαν στο μηχανισμό ενίσχυσης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” για οποιαδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.07.2021.

-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021 και έχουν αποζημιωθεί κατόπιν ελέγχου των δηλώσεων “COVID-19”.

-Φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ οποιοδήποτε διάστημα από 1.3.2020 έως 31.7.2021.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οφειλέτες με χρέη για τα οποία έχει χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής λόγω COVID ανεξαρτήτως χρόνου βεβαίωσης και των παραπάνω κριτηρίων.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο μπορούν να αποπληρωθούν σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες με επιτόκιο 2,5%.

Ποιες οφειλές εντάσσονται στη ρύθμιση

Στη νέα ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές (ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρος κληρονομιάς, πρόστιμα, κτλ.) και ασφαλιστικές οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του κορονοϊού και συγκεκριμένα από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και τον Ιούλιο του 2021. Συγκεκριμένα στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν:

Α) Όλες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές (ΦΠΑ, Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων) που έχουν καταστεί ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του Ιουλίου.

Β) Όλες οι βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες στις ΔΟΥ και τα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές.

Γ) Ο φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ έτους 2020 που έμειναν απλήρωτοι.

Δ) Όλες οι ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν πληρωθεί από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα.

Ποιες οφειλές εξαιρούνται από την ειδική ρύθμιση

Εξαιρούνται οι οφειλές από τον φετινό φόρο εισοδήματος ή εκείνες που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων που χορηγήθηκαν με τη σύσταση ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών καθώς και οι δόσεις ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βάσει δικαστικής απόφασης ή προσωρινής διαταγής.

Σχετικές αναρτήσεις

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies