ΔιεθνήΕιδησούλες

Συρία: εκκενώνουν ντροπιασμένοι οι Τούρκοι τα παρατηρητήρια τους

Τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να αποσύρονται σήμερα από ένα σημαντικό παρατηρητήριο στη βορειοδυτική Συρία, το οποίο είχε περικυκλωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο από τον συριακό στρατό έπειτα από μια επίθεση, ανέφερε μια ΜΚΟ και ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

 

Οι κατοχικές δυνάμεις της Τουρκίας στην επαρχία Ιντλίμπ διατηρούν 12 παρατηρητήρια από την εισβολή τους στην συριακή επαρχία τον Σεπτέμβρη του 2018. Πολλές από αυτές τις τουρκικές θέσεις περικυκλώθηκαν ουσιαστικά από τις κυβερνητικές δυνάμεις όταν αυτές ανακατέλαβαν μεγάλα τμήματα της επαρχίας και της γειτονικής Χάμα. Έτσι και το παρατηρητήριο Μόρεκ, βόρεια της Χάμα, ήταν περικυκλωμένο από κυβερνητικές δυνάμεις από τον Αύγουστο του 2019.

 

«Μετά τα μεσάνυχτα, οι τουρκικές δυνάμεις άρχισαν να εκκενώνουν το Μόρεκ και σήμερα το πρωί ένα σημαντικό κομβόι εγκατέλειψε» τον τομέα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διοικητής φιλοτουρκικών Σύρων ενόπλων αντικυβερνητικών. Σύμφωνα με αυτόν τον διοικητή, οι δυνάμεις αυτές θα επιστρέψουν σε άλλες τουρκικές θέσεις στο νότιο τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ, όπου ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου παρατήρησε μια ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας από την πλευρά των αντικυβερνητικών και του τουρκικού στρατού.

 

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε την έναρξη της αποχώρησης από το Μόρεκ στη διάρκεια της νύχτας, διευκρινίζοντας πως άλλα δύο τουρκικά παρατηρητήρια που έχουν επίσης περικυκλωθεί από κυβερνητικές δυνάμεις μπορεί να εκκενωθούν.

 

Η Άγκυρα δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα την αποχώρηση αυτή.

 

Πληροφορίες θέλουν τα τέσσερα από τα 12 παρατηρητήρια να «κλείνουν», όπως και δύο στρατόπεδα κοντά στη στρατηγική περιοχή Σαρακίμπ.

 

Εδώ και αρκετές βδομάδες παρατηρούνται δυσκολίες και στις ρωσο-τουρκικές διαβουλεύσεις, που γίνονται με επίκεντρο εξελίξεις που αφορούν και τη δράση του τουρκικού στρατού σε Συρία και Λιβύη (πέρα από την ανάμειξή του στον Νότιο Καύκασο).

 

Αίσθηση επίσης προκαλεί κυριακάτικο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας «Wall Street Journal», κατά το οποίο πρόσφατα ο Κας Πατέλ, κορυφαίος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου σε ζητήματα αντιτρομοκρατίας, επισκέφθηκε τη Δαμασκό και είχε συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Άσαντ, ξεκινώντας παζάρι για την απελευθέρωση τουλάχιστον δύο Αμερικανών που φέρεται πως κρατούνται αιχμάλωτοι του συριακού στρατού. Η αμερικανική κυβέρνηση δεν σχολίασε το θέμα όταν κλήθηκε. Επίσης στην Ουάσιγκτον για πενθήμερη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο βρέθηκε ο Λιβανέζος αρχιστράτηγος και επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας, Αμπάς Ιμπραχίμ, που μεσολάβησε πρόσφατα πετυχαίνοντας την απελευθέρωση δύο Αμερικανών ομήρων στην Υεμένη και ενδεχομένως χρησιμοποιείται ως διαμεσολαβητής.

 

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Σχετικές αναρτήσεις

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

Αλλαγές στο νοσοκομείο της κορίνθου: Προαλείφεται για πρόεδρος ο Βασίλης Νανόπουλος…;

tiresias tiresias

Πόλος τουριστικής ανάπτυξης η διώρυγα της Κορίνθου

tiresias tiresias

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies