Μεσσηνία: Έρχεται ο λογαριασμός των σκουπιδιών – 189 ευρώ ο τόνος θα κοστίζει στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας

Τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη καθαριότητας κι ενώ προωθείται η κατασκευή τριών σκουπιδοεργοστασίων και τριών ΧΥΤΑ, καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου.

 

Όπως σημειώνει, οι αυξήσεις-φωτιά, στην Πελοπόννησο ξεκινούν από την Καλλιρρόη Μεσσηνίας του Δήμου Οιχαλίας, εκεί όπου θα κατασκευαστεί ένα από τα τρία σκουπιδοεργοστάσια και ο ένας από τους τρεις ΧΥΤΑ, που έχει αποφασιστεί.

 

Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στην εισήγηση προς την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Οιχαλίας, «με την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου θα προκύψει από 1-1-2022 επιπλέον κόστος για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου το οποίο προϋπολογίζεται ότι θα ανέλθει στο ποσό των 432.249,12 ευρώ».

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου αναφέρει επίσης ότι σε αυτό το κόστος «δεν υπολογίζουν τα μεταφορικά των σκουπιδιών και τις λοιπές δαπάνες που θα πληρώνουν όλοι οι δήμοι στον ΦΟΔΣΑ, ακόμα και οι δήμοι που δεν έχουν μεταφορικά, γιατί στον τόπο τους κατασκευάζονται τα σκουπιδοεργοστάσια ή οι Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων οι γνωστοί ΣΜΑ. Δεν υπολογίζουν ούτε τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας.

 

Από τα δικά τους στοιχεία προκύπτει ότι το σκουπίδι θα κοστίζει χρυσάφι. Είναι λίγα τα 150 ευρώ ο τόνος που λέγαμε, αφού χωρίς να υπολογίζονται τα μεταφορικά και οι ρήτρες ποσότητας και ποιότητας ο τόνος θα στοιχίζει 189 ευρώ.

 

Ακόμα και στην Καλλιρρόη, που θα κατασκευαστεί το σκουπιδοεργοστάσιο και οι κάτοικοι θα υφίστανται όλες τις επιπτώσεις πιο έντονα, προϋπολογίζουν αύξηση των τελών κατά 30% σαν πρώτη δόση.

 

Από τα δικά τους στοιχεία προκύπτει ανάγλυφα η φοροαφαίμαξη, η φοροληστεία και από τους δήμους των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Πελοποννήσου τονίζει την ανάγκη να ενταθεί «ο αγώνας για να μην κατασκευαστούν τα σκουπιδοεργοστάσια και οι ΧΥΤΥ, δίπλα στα χωριά, εκεί όπου βολεύει τη ΤΕΡΝΑ, ο αγώνας αυτός να διευρυνθεί και με αιτήματα για κατάργηση και μείωση ανταποδοτικών τελών. Τα πλατιά λαϊκά στρώματα τώρα που καλούνται να πληρώσουν το λογαριασμό, να βγάλουν και τα συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που ευθύνονται για την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο μεγάλο κεφάλαιο».