ΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Από 13 Σεπτεμβρίου τα νέα μέτρα για ανεμβολίαστους

Τα πλέγμα των μέτρων για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία αφορούν πολύ περισσότερο στους ανεμβολίαστους ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

«Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε, ή μένουμε έξω από αυτό». Με αυτή την φράση ο υπουργός Υγείας έδειξε τι θα ακολουθήσει σε επίπεδο μέτρων. Ζούμε την πανδημία των ανεμβολίαστων είπε ακόμα και τόνισε ότι πάνω από το 90% των ασθενών που είναι σε ΜΕΘ covid είναι ανεμβολίαστοι.

Τα νοσοκομεία θα συνεχίσουν να εξυπηρετούν όλα τα περιστατικά, ξεκαθάρισε τονίζοντας ότι αυτό θα ήταν ανήθικο και άδικο απέναντι σε όλους τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί.

Τόνισε ακόμα ότι επιλογή έχουμε και ο εμβολιασμός θα αυξηθεί. Είμαι βέβαιος ότι θα το κάνουν οι συμπολίτες μας και θα επικρατήσει το εμείς του εγώ, πρόσθεσε.

Ο υπουργός Υγείας είπε ακόμα ότι πλέον η Πολιτεία θα διασφαλίσει μια δίκαιη και ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Εφόσον υπάρχει πια επιλογή δεν μπορεί η επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική ζωή μας να αναστέλλεται. Μέτρα δημόσιας υγείας θα υπάρξουν και αφορούν τους ανεμβολίαστους για δυο λόγους: να σταματήσει η διασπορά των μεταλλάξεων και να προφυλαχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας.

Αναλυτικά τα μέτρα:

  • Αναστολή εργασίας από 1η Σεπτεμβρίου των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση ή δεν έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός αφορά και ιδιώτες ιατρούς.
  • Υποχρεωτική διάγνωση covid για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
  • 1 υποχρεωτικό rapid test ανά εβδομάδα σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με δαπάνη του εργαζομένου και κόστος 10 ευρώ.
  • 2 υποχρεωτικά rapid test σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, αλλά και εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.
  • 2 δωρεάν self test ανά εβδομάδα για ανεμβολίαστους μαθητές.
  • 2 rapid test ανά εβδομάδα για ανεμβολίαστους φοιτητές με δική τους δαπάνη.
  • Rapid test 48 ωρών για τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες με αεροπλάνο, πλοίο, τρένο και ΚΤΕΛ. Για τους ανήλικους 5-12 ετών απαιτείται
  • αρνητικό αποτέλεσμα self test αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη 10 ευρώ.
  • Από τις 13 Σεπτεμβρίου στις δημόσιες δομές θα διενεργούνται δωρεάν τεστ μόνο για εμβολιασμένους και συμπτωματικούς πολίτες με έλεγχο ταυτοπροσωπίας. Δηλαδή, δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν.

Τι ισχύει για κλειστούς χώρους σε εστίαση και ψυχαγωγία:

  • Στους κλειστούς χώρους εστίασης μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες έως έξι μήνες από τη διάγνωση και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο.
  • Σε θέατρα, σινεμά, μουσεία, μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες 6 μηνών από τη διάγνωση ή ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών.
  • Κλειστοί και ανοιχτοί χώροι γηπέδων μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες 6 μηνών από τη διάγνωση.
  • Λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή με rapid test 48 ωρών.

Στις ανακοινώσεις, που έγιναν στο υπουργείο Υγείας, συμμετείχε και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

Σχετικές αναρτήσεις

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Δεκτές προτάσεις της ΕΣΑμεΑ σε νόμο για την Υγεία- Οι διεκδικήσεις συνεχίζονται

admin2020

Με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχού και παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια η συνεδρίαση της ΕΝΠΕ

admin2020

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies