Μεσσηνίας

14η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021– ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΒΗΤΗ

Η 14η Νοεμβρίου η οποία ορίστηκε το 1991 από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, αποτελεί πλέον μια εξαιρετικά οργανωμένη εκστρατεία κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη 2021-2023 έχει ως κεντρικό θέμα:
«Πρόσβαση στη Φροντίδα για το Διαβήτη –
Αν όχι τώρα, Πότε;»

100 χρόνια μετά την ανακάλυψη της ινσουλίνης, πολλοί άνθρωποι με διαβήτη δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται.
Αυτό πρέπει να αλλάξει!!!!

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ,
ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ (σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας):
 537 εκατομμύρια ενήλικες (20-79 ετών) ζουν με διαβήτη – 1 στους 10. Ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί σε 643 εκατομμύρια έως το 2030 και 784 εκατομμύρια έως το 2045. (Στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός ανέρχεται σύμφωνα με τα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ σε
 Πάνω από 4 στους 5 (81%) ενήλικες με διαβήτη ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
 Ο διαβήτης ευθύνεται για 6,7 εκατομμύρια θανάτους το 2021 – 1 κάθε 5 δευτερόλεπτα.
 Τουλάχιστον 966 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται στο σύστημα υγείας για το διαβήτη – αύξηση 316% τα τελευταία 15 χρόνια.
 541 εκατομμύρια ενήλικες έχουν Διαταραχή Ανοχής Γλυκόζης (IGT), η οποία τους θέτει σε υψηλό κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
 Περισσότεροι από 70 εκατομμύρια άνθρωποι με διαβήτη χρειάζονται ινσουλίνη για να διαχειριστούν την κατάστασή τους.
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης-ΗΔΙΚΑ):
Το πλήθος των πασχόντων που έχουν ενταχθεί σε τουλάχιστον ένα θεραπευτικό πρωτόκολλο Σακχαρώδη Διαβήτη ανέρχεται στους 1.074.411, αγγίζοντας το 10% του πληθυσμού της χώρας. Σε σχέση με το έτος 2020, καταγράφεται αύξηση στο συνολικό αριθμό των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη της τάξης του 2 %.

Η πρόληψη και η σωστή εκπαίδευση αποτελούν τα κλειδιά του μέλλοντός μας!
Η πρόληψη, από τη μία πλευρά, μία άγνωστη ακόμη και στη σημερινή Ελλάδα του 2021 λέξη είναι αυτή που μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση εμφάνισης του Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλά κυρίως στην έγκαιρη διάγνωσή του. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής, το απαραίτητο τσεκ απ, ειδικά μετά την ηλικία των 35 – 40 χρόνων, η άσκηση, θα μας βοηθήσουν όχι μόνο να καθυστερήσουμε την εμφάνισή του, αλλά και να γίνει έγκαιρα η διάγνωσή του με αποτέλεσμα να αποφευχθούν οι πολύ επίπονες και εξαιρετικά επικίνδυνες επιπλοκές.
Η εκπαίδευση από την άλλη, αποτελεί, μαζί με την υποστήριξη από τον θεράποντα ιατρό, τους θεμέλιους λίθους για τη σωστή αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη και την αποφυγή των επιπλοκών του.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ:
ΝΑ ΠΑΡΕΧΕΙ την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα που ζουν με διαβήτη, διασφαλίζοντας συνεχή πρόσβαση στην εκπαίδευση, στα φάρμακα και τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα για την καλή διαχείριση της πάθησης.
ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΕΙ πολιτικές για την πρόληψη του διαβήτη και την έγκαιρη διάγνωση.
Ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας δηλώνει παρών και είναι πρόθυμος να συμβάλλει και να υποστηρίξει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων μας με διαβήτη, οι οποίες θα έχουν ευεργετικά οφέλη τόσο στους ίδιους και την κοινωνία όσο και στο Σύστημα Υγείας!
Στο πλαίσιο της 14ης Νοεμβρίου 2021 και με σκοπό την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των πολιτών της Μεσσηνίας, ο Σύλλογος Διαβητικών Ν. Μεσσηνίας “Γλυκιά Μεσσηνία” σε συνεργασία μ, το Δήμο Καλαμάτας και υπό την αιγίδα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων-Συλλόγου Ατόμων με Σ.Διαβήτη και την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Πελοποννήσου θα πραγματοποιήσει εκστρατεία ενημέρωσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη. Συγκεκριμένα:

Την Κυριακή 14/11/2021 και ώρα 19.00, έμπροσθεν του Ιστορικού Δημαρχείου (πεζόδρομο Αριστομένους), το οποίο θα φωταγωγηθεί με χρώμα μπλέ, θα μιλήσουν για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη ο Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και εξειδικευμένοι στο διαβήτη ιατροί. Ταυτόχρονα στον πεζόδρομο και στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό

Η συμμετοχή σας θα είναι σημαντική βοήθεια στη μάχη κατά του διαβήτη!

Σχετικές αναρτήσεις

«Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη με το Σύλλογο Εθελοντών πολιτικής Προστασίας»

admin2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ (ΟΣΠΑ)

admin2020

Live Ετήσια Χορευτική Παράσταση του Δημοτικού Χορευτικού Ομίλου Μεσσήνη

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies