O ρωσικός στρατός κατέλαβε την πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, σφίγγοντας τον κλοιό στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
Ο Αλεξέι Κουλέμπα, επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Κιέβου, υποστήριξε ότι η Μποροντιάνκα «έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς». Ο ίδιος δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τους κατοίκους της Μαριούπολης, η οποία δέχεται το σφυροκόπημα του ρωσικού στρατού.
Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήλωσε ότι η πόλη δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες, δεν υπάρχει νερό και δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Ο ίδιος έκανε λόγο για χιλιάδες νεκρούς.
Πέραν των ρωσικών βομβών, οι κάτοικοι έχουν να αντιμετωπίσουν τη δράση των ουκρανικών ναζιστικών ομάδων, όπως του Τάγματος Αζόφ, που χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ασπίδες, σύμφωνα με όσα λένε οι ρωσόφωνοι.
Μάλιστα, ο επικεφαλής της αποκαλούμενης «Λαϊκής Δημοκρατίας» του Ντόνετσκ, Ντένις Πουσίλιν, ανέφερε ότι άνδρες του Τάγματος Αζόφ πυροδότησαν εκρηκτικό μηχανισμό στη Μαριούπολη, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει πολυκατοικία. Μέχρι και 200 άνθρωποι παραμένουν κάτω από τα ερείπια, οι περισσότεροι από αυτούς γυναίκες και παιδιά, όπως υποστήριξε.
H αποστολή όπλων στην Ουκρανία «μπορεί να οδηγήσει σε σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ», δήλωσε Ρώσος διπλωμάτης, επιβεβαιώνοντας τον κίνδυνο μιας γενικευμένης ανάφλεξης, αλλά και καταδεικνύοντας τις ευθύνες όλων εκείνων των κυβερνήσεων -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- που συμμετέχουν ενεργά στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση εξοπλίζοντας τους Ουκρανούς.
Αναφερόμενος στα όπλα και στα πολεμοφόδια που στέλνει το ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, ο Alexey Polishchuk, διπλωμάτης του Ρωσικού ΥΠΕΞ, ανέφερε σε συνέντευξη του στο TASS ότι αυτό δημιουργεί κινδύνους». Διεμήνυσε δε ότι αυτά τα όπλα που στέλνονται μέσω αυτοκινητοπομπών «είναι μεταξύ των στρατιωτικών στόχων».
Επίσης, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, κάλεσε τις ΝΑΤΟικές χώρες να σταματήσουν να προμηθεύουν την Ουκρανία με φορητά αντιαεροπορικά και αντιαρματικά όπλα όπως οι πύραυλοι Stinger γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος «να πέσουν στα χέρια τρομοκρατικών στοιχείων και συμμοριών όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και στην Ευρώπη συνολικά».
(Πηγή: CNN, iz.ru, dpa)