ΔιεθνήΕιδησούλεςΕΛΛΑΔΑΥγεία

«ASTRAZENECA» – EE Στη δημοσιότητα τμήματα του συμβολαίου με σβησμένες ημερομηνίες, ποσότητες και τιμές!

Η δημοσιοποίηση τμημάτων του συμβολαίου της «AstraZeneca» με την Κομισιόν έρχεται να προστεθεί στην αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της βρετανοσουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας, στο φόντο της ανεπαρκούς παραγωγής εμβολίων και των παγκόσμιων ελλείψεων, που προκύπτουν από την παραγωγή με σκοπό το κέρδος και τους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ανακοίνωσε η ΕΕ, η «AstraZeneca» συμφώνησε να δώσει στη δημοσιότητα το συμβόλαιο που υπέγραψε με την Κομισιόν στις 27 Αυγούστου, «με την παράλειψη ορισμένων τμημάτων του».

Στη δεύτερη σελίδα του συμβολαίου αναγράφεται ότι «η “AstraZeneca” έχει δεσμευτεί να καταβάλει τις Καλύτερες Λογικές Προσπάθειες (Best Reasonable Efforts) για να παρασκευάσει 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου», ενώ στην 40ή σελίδα του συμβολαίου υπάρχει πίνακας με ημερομηνίες στις οποίες η φαρμακοβιομηχανία θα παραδώσει συγκεκριμένες ποσότητες εμβολίων. Όμως τόσο οι ημερομηνίες, όσο και οι ποσότητες που θα πρέπει να παραδοθούν είναι σβησμένες! Επίσης είναι σβησμένες και οι τιμές πώλησης των εμβολίων, όπως επίσης και τα κόστη έρευνας και παραγωγής…

(Δείτε εδώ το συμβόλαιο όπως δημοσιοποιήθηκε)

1 / 1

Και ενώ τα σβησμένα στοιχεία είναι περισσότερα από τα δημοσιοποιημένα, η Επιτροπή «χαιρετίζει τη δέσμευση της εταιρείας για μεγαλύτερη διαφάνεια στη συμμετοχή της στην ανάπτυξη της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια»!

«Η διαφάνεια και η λογοδοσία είναι σημαντικά για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να βασίζονται στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων που αγοράστηκαν σε επίπεδο ΕΕ», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής…

Τη δημοσίευση είχε αναγγείλει η πρόεδρος της Κομισιόν στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Deutschlandfunk», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θέλουμε να το δημοσιεύσουμε σήμερα, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με την εταιρεία σχετικά με τα τμήματα (σ.σ. του συμβολαίου) που πρέπει να καλυφθούν για λόγους εμπιστευτικότητας», επιβεβαιώνοντας ότι πρώτιστο μέλημα της ΕΕ είναι η προστασία του επιχειρηματικού απορρήτου και των «πνευματικών δικαιωμάτων» της φαρμακοβιομηχανίας.

Την ίδια ώρα, η Γερμανία αναμένει ότι το εμβόλιο κατά της Covid-19 της «AstraZeneca» θα εγκριθεί σήμερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) με «περιορισμούς» κυρίως σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητά του στους ενήλικες άνω των 65 ετών, χωρίς ωστόσο να απαγορεύει τη χορήγησή του σε αυτή την ομάδα, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Οι περιορισμοί αυτοί ενδέχεται να είναι μια γενική έγκριση του εμβολίου με την απλή αναφορά των ευρωπαϊκών αρχών σχετικά με τις επιφυλάξεις τους για τη χορήγησή του στους ενήλικες άνω των 65 ετών είτε μια έγκριση του εμβολίου μόνο για όσους είναι κάτω των 65 ετών, επισήμανε ο ίδιος.

Χθες Πέμπτη η επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας είχε επισημάνει ότι θα συνιστά το εμβόλιο κατά της Covid-19 «AstraZeneca» για όσους είναι «18 με 64 ετών», καθώς δεν υπάρχουν επαρκή διαθέσιμα δεδομένα για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητά του στους ενήλικες άνω των 65 ετών. Η ίδια η «AstraZeneca» απορρίπτει αυτές τις εκτιμήσεις, αν και παραδέχεται ότι υπάρχει «περιορισμένος αριθμός δεδομένων για τον ηλικιωμένο πληθυσμό», θεωρώντας «πιθανό» κάποιες χώρες να προτιμήσουν να μην τους χορηγήσουν προς το παρόν το εμβόλιό της.

Σήμερα πάντως ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, δήλωσε στον κρατικό ραδιοσταθμό ότι η Ουγγαρία μπορεί να υπογράψει συμφωνία για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 από την Κίνα ως το Σάββατο, προσθέτοντας ότι η χώρα του παρακολουθεί πολύ προσεκτικά το αποτέλεσμα των μαζικών εμβολιασμών με κινεζικό εμβόλιο στη γειτονική Σερβία.

Η Ουγγαρία θα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα χρησιμοποιήσει ένα κινεζικό εμβόλιο, αν αυτό εγκριθεί από τις ουγγρικές αρχές.

Επίσης το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF) ανακοίνωσε σήμερα, μέσω Τwitter, ότι η Ρωσία είναι σε θέση να προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της κατά του κορονοϊού «Sputnik V» -ποσότητα αρκετή για να εμβολιασθούν 50 εκατομμύρια άνθρωποι- το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP)

Σχετικές αναρτήσεις

«ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΑΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΕΤΙΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ»

admin2020

Πάνω από -1.190- αναβολικά δισκία και -180- φιαλίδια αναβολικών ουσιών κατασχέθηκαν από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας

admin2020

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΚΟΦΑΝΤΩΝ ΜΟΥ»

admin2020

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε εάν το επιθυμείτε. Αποδέχομαι Διαβάστε περισσότερα

Πολιτική Απορρήτου & Cookies